Nový bojový dron bude pomáhat vojákům v boji ve městech

 Vojenství 
05. října 2020 08:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Britský dron je novinkou v městském boji LOS Fisher
Spojené království Velké Británie a Severního Irska vyvinulo nový bojový dron, který má pomáhat vojákům v boji ve městech. Hexakoptéra bude ozbrojena dokonce dvěma brokovnicemi.

Bezpilotní letoun i9 může uvnitř města lokalizovat a identifikovat cíle, a poté zahájit palbu ne jednou, ale dvěma brokovnicemi. Drony budou řízeny lidskými zdroji.

Dron umí bojovat i uvnitř budov

Dron má schopnosti létat i uvnitř budov, tedy zejména těch, jež jsou obsazeny nepřátelskými jednotkami, a neutralizovat je zevnitř. Takové operace patří totiž mezi ty nejnebezpečnější. Pozemní jednotky musí obvykle vykopnout dveře, vrhnout se dovnitř a střílet na nepřítele z bezprostřední blízkosti. Ztráty v těchto operacích jsou obvykle velmi vysoké, zejména u vojáků v první linii útoku.

S novým dronem by britská vojska mohla rozbít vstupní dveře pomocí trhaviny, a poté poslat dovnitř dron i9. Letící vysoko a rychle by dron identifikoval nepřítele a následně by jej pomocí brokovnic zneškodnil.

Dokonalá hexakoptéra

i9 je hexakoptéra, což znamená, že k dosažení vztlaku využívá celkem šest párů rotujících lopatek. Podle časopisu Times designéři eliminovali nežádoucí fenomén, ke kterému dochází, když vznášející se dron letí příliš blízko u zdi nebo stropu. Rovný povrch narušuje proudění vzduchu k vrtulím dronu, což způsobí, že přestanou poskytovat vztlak a dron havaruje.

Jedním z nejdůležitějších aspektů dronu je, že k identifikaci cílů využívá takzvané strojové vidění. Dron automaticky vyhledá nepřátelské bojovníky, kteří se objeví v zorném poli videokamery.

Bojovníci ale nejsou pro i9 jediným cílem. Dron může také fungovat jako létající beranidlo, které autonomně sráží nepřátelské drony z oblohy. Tato autonomní schopnost je důležitá, protože drony mohou létat rychleji, než je dokáže člověk ručně zachytit jiným dronem.

i9 je jedním z prvních dronů dostupných pro západní armády, který je vybaven vlastními palnými zbraněmi. A zjevně nebude zdaleka poslední. Dále čtěte: Takhle vypadá nový vrtulník pro americká komanda. Může přepravovat i lehká vozidla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve