Rusko má pravděpodobně jediné ozbrojené vznášedlo na světě

 Vojenství 
25. července 2020 07:52 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Obrovské vznášedlo uveze spoustu výzbroje Russian Ministry of Defense
Fotografie, které vydalo moskevské ministerstvo obrany, ukazuje vojáky během cvičení se dvěma ozbrojenými vznášedly. Jde o vyzbrojená vznášedla, která nesou nejen zbraně, ale dokáží také přepravit vojenskou techniku. Jde zřejmě o jediné exempláře ozbrojených vznášedel na světě.

Na fotografiích jsou nejprve vznášedla na moři, následně ale sklopí příďovou rampu a z útrob na pevninu vyjedou obrněné transportéry BTR-82A a následně také vypochoduje několik desítek námořníků.

Obrovská vznášedla váží 415 tun

Vznášedla Zubr, která byla postavena v roce 1991 v Petrohradě, jsou navržena pro přepravu velkého počtu mariňáků i velkého počtu techniky. Váží 415 tun s normální zátěží, mají posádku o 33 lidech a mohou nést až 10 kusů transportérů BTR-82A APC, tři velké bojové tanky a 360 mariňáků. Vznášedla také dokáží klást mořské miny.

Ačkoli Rusko, Čína a Spojené státy postavily vojenská vznášedla, pouze ty ruské jsou vyzbrojeny. Zubrové jsou vyzbrojeni dvěma raketomety typu Fasta-4M. Každý raketomet je nabitý 16 raketami Igla-M, což je hrubý ekvivalent americké rakety Stinger. Vznášedla také mají dva kulomety AK-630M Gatling.

Zubry provozují i jiné státy

Ruská vznášedla nejsou ale pouze ve výbavě domovské země. Zubry, i když jistě ne takto vyzbrojené, provozují i další státy.

Čína má hned čtyři Zubry a Řecko další čtyři. V obou případech slouží především jako rychlé plavidlo mezi ostrovy, kterých má Čína i Řecko opravdu hodně.

Americké námořnictvo provozuje několik desítek vznášedel, ta jsou ale menší, doplavou na kratší vzdálenost a slouží v podstatě pouze pro přepravu námořníků a zásob, popřípadě menší vojenské techniky. Americká vznášedla LCAC ale nejsou ozbrojená, a to je jeden z důvodů, proč budou brzy nahrazena novým typem.

Ruská třída Zubr je tak do značné míry jedinečná, i když tato plavidla zřejmě brzy čeká důchod. Vyrobena totiž byla už v roce 1991 a jejich původní životnost byla pouhých 16 let. Dále čtěte: Recept na katastrofu. Ruský vojenský robot ovládaný hlasem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47