Jedno z nejobávanějších letadel amerického letectva začne testovat laserový zbraňový systém

 Vojenství 
02. června 2020 10:45 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Laserová výbava letadel má zpoždění U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Joel Miller/DVIDS
Jedno z nejobávanějších letadel ve výzbroji amerického letectva se chystá získat high-tech upgrade. Za dva roky se začne testovat laserový zbraňový systém na palubě bojového letounu AC-130J Ghostrider a půjde tak o první útočnou laserovou zbraň na palubě letadla.

Laser poskytne tomuto obávanému stroji schopnost poškodit vybavení nepřítele a také zranit, ale nezabít nepřátelské bojovníky. Něco takového letectvu dosud chybělo.

Laser jako destrukční nástroj

Letectvo do letounu AC-130 nainstaluje laser o výkonu 60 kilowatt. To sice nestačí na nějaké destrukční a vítězné aktivity, ale je to dostatečný výkon na roztavení satelitů, vypálení díry v trupu malé lodi, zapálení kvadrokoptérů nebo zapálení paliva. Popřípadě lze ze vzduchu pomocí laseru deaktivovat motor auta či jiného transportního vozidla.

Verze J je tou nejnovější v dlouhé řadě modelů tohoto letounu palebné podpory. Je vybavena jedním kanonem GAU-23 / A 30 milimetrů a 105milimetrovými houfnicemi. AC-130J může také nést bomby GBU-39B, stejně jako rakety AGM-114 Hellfire a AGM-176 Griffin. Verze AC-130J je navržena tak, aby létala vysoko nad nepřátelskými cíli a bombardovala nepřátelské síly pod sebou.

Vybavení letounu moderními raketami z něj udělalo moderní bojové letadlo, které navíc zanedlouho bude mít k dispozici i laserovou zbraň, která sice nebude mít smrtelnou sílu, ale bude schopná poměrně velké desktrukce.

Amerika má s laserovými zbraněmi zpoždění

Je to jen několik dní, co americké námořnictvo otestovalo  laserovou zbraň na palubě své válečné lodi, odkud cvičně sestřelilo letící útočný dron. Armáda se netají tím, že laserové zbraně jsou pro ni důležité a hodlá jimi vybavit jak námořní, tak vzdušné síly.

Ty měly v letošním roce dostat už laserové zbraně o výkonu 120 kilowatt, to se ale nestane. Letectvo si ještě bude muset dva roky počkat na laser s polovičním výkonem. Laserové zbraně totiž nemusejí nutně jen ničit. Stačí totiž laser zapnout a protivník se před nimi zcela jistě zastaví. Dále čtěte: Legendární rakety Tomahawk létají po modernizaci na kukuřičný pohon.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47