První útočnou zbraní americké vesmírné armády je satelitní rušička

 Vojenství 
02. dubna 2020 12:08 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Armádní rušičky mohou vyřadit z provozu jakýkoliv satelit Depositphotos
US Space Force mají první útočný zbraňový systém, ale nemusí to být to, co si myslíte. Touto zbraní je ve skutečnosti rušička, schopná zabránit protivníkům v přístupu k jejich vlastním vojenským komunikačním satelitům.

Čtvrtá kosmická flotila Space Force sídlící na základně Peterson Air Force Base v Coloradu obdržela nový systém Counter Communications System Block 10.2.

Co to přesně je?

Je to reverzibilní útočný kosmický systém použitelný v celém spektru konfliktů. Zabraňuje nepřátelským družicovým komunikátorům v oblasti velet a řídit a zároveň má schopnosti včasného varování a rychlé reakce.

Jinými slovy tento systém může být letecky přepraven prakticky kamkoliv na vojenském transportním letadle a je schopen odříznout nepřátelské jednotky od jejich vlastních vojenských komunikačních satelitů. A to nepříteli fakticky zabrání nejen v komunikaci a řízení vojenských akcí, ale také v přijímání varování před vojenským napadením.

Systém byl zdokonalován celých 16 let

Systém CCS byl prvně představen v roce 2004 a postupně byl aktualizován na nejnovější standard Block 10.2. Nejnovější verze se pohybuje v širším spektru rádiových frekvencí. Systém je nyní používán 4. vesmírnou řídicí letkou a také jednotkami Air National Guard v Kalifornii, Coloradu, na Floridě a na Havaji.

Technické parametry CCS jsou přísně tajné. Neexistují žádné veřejné informace o žádné technické charakteristice CCS, jako jsou frekvenční rozsahy či úrovně výkonu. Předpokládá se ale, že CCS může pravděpodobně rušit většinu hlavních komerčních frekvencí a nejběžnější vojenské frekvence. Je také pravděpodobné, že CCS je zaměřen hlavně na geostacionární komunikační satelity, vzhledem k tomu, že jsou v současné době primárním zdrojem satelitní komunikace.

Informace dále uvádí, že od roku 2017 bylo v provozu nejméně 13 těchto systémů.

USA ale nejsou jedinou zemí s možností rušení satelitní komunikace. Rusko má například systém Tirada-2S. I o tomto systému se mnoho neví, ale předpokládá se, že má podobné schopnosti jako americký systém CCS.

Podle americké obranné zpravodajské agentury Čína vyvíjí rušičky satelitní komunikace, ale zatím to nevypadá, že by už nějaký konkrétní systém uvedla do provozu. Dále čtěte: Izraelská laserová zbraň snadno sestřelí z nebe každý dron.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47