Legendární rakety Tomahawk létají po modernizaci na kukuřičný pohon

 Vojenství 
27. května 2020 10:28 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obávané rakety dostanou ekologické palivo Pinterest
Legendární rakety Tomahawk nyní létají na zcela nový pohon. Vědci je totiž upravili tak, aby mohly létat na kukuřičný pohon.

Raketa Tomahawk je jednou z nejlegendárnějších střel v americkém vojenském arzenálu. Tomahawk byl vyvinut v 70. letech 20. století a byl jednou z prvních řízených raket, které se dokáží vyhnout radarům. Na rozdíl od jiných raket, které jsou poháněny raketovými motory, jsou Tomahawky poháněny miniaturními turbínovými motory, které potřebují letecké palivo.

Kukuřičné rakety nebudou potřebovat ropu

Americké námořnictvo má nyní zásobu asi 4 000 raket Tomahawk, z nichž každá je poháněna turbofanovým motorem Williams International F415, díky čemuž potřebuje letecké palivo.

Když ale bude létat na palivo vyrobené ze zemědělských produktů, z nichž hlavní složku tvoří kukuřice, pak si plodinu Američané vypěstují sami a nebudou závislí na dodávkách ropných produktů.

Nové palivo se vyrábí jako vedlejší produkt procesu výroby ethanolu na bázi kukuřice, které se dá vypěstovat prakticky libovolné množství.

Americká armáda hledá levné zdroje

Americká armáda se už dlouho netají tím, že chce mít ve své výzbroji takové zbraňové systémy, jejichž provoz bude levný. Dobře známý je například jejich program autonomních dronů, které jsou velmi levné, ale zároveň mají schopnosti plně vybavené stíhačky.

Kukuřičný pohon pro raketové střely je jen dalším dílem do skládačky levného provozu armády. Američtí zemědělci každoročně osívají 90 milionů akrů kukuřice, která se potom používá všemi směry, od kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy po krmení zvířat. A mohou jí pěstovat i více.

Armáda věří, že kukuřičné palivo by ušetřilo až 50 procent provozních nákladů. Pokud by navíc na toto palivo přešly i americké vzdušné síly, byla by to úspora skutečně viditelná. V kombinaci s novými motory by to mohlo i značně prodloužit dolet některým letadlům, hlavně těm velkým přepravním a bombardérům. Dále čtěte: Vrtulníky Black Hawk mohou nyní za letu vypouštět nebezpečné drony.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47