Americká armáda bude mít obrovskou flotilu nových stíhaček

 Vojenství 
04. dubna 2020 11:45 / Mirka Malá
  22
📷
2 fotografie v galerii
Americká armáda nakupuje ve velkém Depositphotos
Americká armáda si objednala 78 nových stíhaček F-35 Joint Strike Fighters za téměř 5 miliard dolarů, o které se podělí americké letectvo a námořnictvo.

V obrovské dodávce stíhaček je 48 konvenčních vzletových a přistávacích verzí F-35A pro americké letectvo, 14 strojů s vertikální variantou vzletu a přistání F-35B pro námořní pěchotu a 16 letadel pro americké námořnictvo. Všechny stroje by měly být ve vzduchu do roku 2023.

Celkový počet stíhaček bude mnohonásobně vyšší

Letectvo však plánuje koupit ještě dalších 1763 stíhaček F-35A, které nahradí F-16 Fighting Falcon, A-10 Thunderbolt a pravděpodobně i F-15C Eagle. Námořní pěchota pro změnu chce 353 kusů verze B, aby nahradila stíhací letouny AV-8B Harrier a také 67 kusů varianty C, které nahradí stíhačky Hornet F/A-18C, které slouží na letadlových lodích USA. Americké námořnictvo navíc hodlá nakoupit 260 letounů F-35C optimalizovaných pro nosiče se zesíleným podvozkem.

Stíhačky mají konstrukční vady

Nákup takového obrovského množství stíhaček ale budou zjevně provázet problémy. Projekt nákupu letounů uvádí, že stíhačky F-35 mají celkem 883 nevyřešených konstrukčních vad s tím, že oprava zhruba 160 z nich je v nedohlednu.

Stroje F-35 mají dokonce v současnosti devět nedostatků tzv. kategorie 1, které mohou způsobit smrt, vážné zranění nebo těžkou nemoc z povolání, mohou způsobit ztrátu nebo velké poškození zbraňového systému a kriticky omezují schopnosti bojové pohotovosti.

Programová kancelář F-35 neodpověděla na žádost úřadů o informace o tom, jak byly odstraněny nedostatky kategorie 1, a program zvažuje reklasifikaci některých z nich do nižšího stavu.

Je tedy otázkou, zda se americké armádě podaří skutečně nejnovější stíhačky v tak obrovském množství nakoupit a uvést do bezpečného provozu v plánovaných termínech. Dále čtěte: První útočnou zbraní americké vesmírné armády je satelitní rušička.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008