S novou technologií bude noční vidění možné z běžných brýlí

 Vojenství 
17. ledna 2021 10:44 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Noční vidění z nových brýlí bude úplně jiné DARPA
Po celá desetiletí už vojáci mohou provádět operace ve tmě. Ale současná technologie nočního vidění (NVG) vyžaduje poměrně těžkopádnou binokulární optiku připevněnou na helmě, která nabízí omezené zorné pole (FOV) a nezdravě zatěžuje krk nositele. Ale to se brzy změní. Budoucí NVG nové generace bude stejně lehké jako běžné, případně sluneční brýle.

Technologie jdou stále dopředu, a tak se už brzy vojáci nebudou muset "tahat" s noční optikou na helmách. Místo toho si prostě nasadí běžně vypadající brýle.

Projekt ENVision

ENVision si klade za cíl vytvořit lehké NVG, které nabídne široké FOV napříč několika infračervenými pásmy spektra bez nutnosti samostatné optiky pro každé pásmo. Cílem je umožnit noční vidění skrz mlhu, prach a další, a také poskytnout tepelné vidění, a to vše pomocí jediné ploché čočky.

"Naši válečníci pociťují výrazné namáhání krku ze současných NVG způsobené vahou optiky, kterou musí nosit na přilbě," řekl Rohith Chandrasekar, programový manažer v DARPA's Defense Sciences Office. "Vojáci s NVG také musí často otáčet hlavami pro periferní vidění, protože současná optika poskytuje pouze 40 stupňů zorného pole ve srovnání se 120stupňovým širokým zorným úhlem, který zvládají běžně naše oči, díky čemuž je používání systémů NVG ještě bolestivější."

Technologie může jít ještě dál

Kromě omezení váhy a zorného pole poskytují současné NVG pouze úzký segment infračerveného spektra, takže současné noční vidění je dost omezené. "V uplynulém desetiletí došlo k mnoha průlomům v oblasti planární optiky, detekčních materiálů a nových interakcí světla a hmoty," uvedl Chandrasekar. "ENVision využije tyto pokroky mimo jiné k vývoji vylepšených zařízení pro noční vidění ve formě lehkých brýlí."

Ale to není všechno. Kromě toho, že vojáci budou mít pouze lehké brýle, které jim ve tmě umožní vidět mnohem víc než nyní, zkoumá program i další technologie.

ENVision se totiž také zaměřuje na vývoj prototypů vícepásmových systémů širokopásmového nočního vidění a zkoumání metod pro zesílení procesů konverze fotonů z jakéhokoli infračerveného pásma na viditelné světlo. To znamená, že v budoucnu by v NVG neprobíhala řada procesů konverze fotonů na světlo, ale pouze jedna jediná, technologicky vyspělá konverze. Dále čtěte: Nová americká houfnice střílí rekordně daleko. Cíl zasáhne na 70 kilometrů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít