Státy po celém světě vytvářejí své vlastní vesmírné síly. Rusko testuje vesmírná torpéda

 Vojenství 
19. září 2020 10:01 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vesmír se stává nebezpečným místem Depositphotos
Jak se na oběžné dráze Země objevují další bezpečnostní hrozby, státy po celém světě následují příklad Spojených států a vytvářejí své vlastní vesmírné síly.

Před devíti měsíci, v prosinci 2019, se zrodily americké vesmírné síly. Nová vojenská pobočka byla vytvořena se zaměřením na ochranu národních satelitů a dalších vesmírných aktiv, která je životně důležitá pro vše od národní bezpečnosti až po každodenní komunikaci.

Země jako Francie, Kanada a Japonsko nyní postupují stejně a chtějí disponovat vlastními vesmírnými silami. Samozřejmě o Rusku a Číně ani nemluvě. Ale proč?

Vesmírná torpéda

Hrozby, které budou muset například americké vesmírné síly odrážet, nejsou jen teoretické, ale zcela reálné, vysvětlil americký generál  John Shaw.

Například v dubnu a znovu v červenci vesmírné síly detekovaly protisatelitní raketový test provedený na nízké oběžné dráze Země Ruskem. Dubnový test "je příkladem toho, že hrozby pro USA a spojenecké vesmírné systémy jsou skutečné, vážné a rostoucí,“ uvedl po tomto incidentu velitel vesmírných sil generál John Raymond.

Satelitní testy nejsou na nízké oběžné dráze Země neobvyklé. Podle Shawa však Rusko testovalo něco, co vypadalo jako vesmírné torpédo.

"A mohl bych přidat mnoho dalších hrozeb, které jsme viděli v souvislosti s kontinuem schopností vesmírného protiprostoru,“ dodal Shaw a jako příklad uvedl "šíření rušiček elektromagnetického spektra“. Rušičky záměrně zasahují do informací přenášených na nebo ze satelitů obíhajících kolem Země.

A zatímco americké vesmírné síly aktivně pracují na boji proti těmto hrozbám, ostatní země je následují. "Sdílíme stejné obavy,“ řekl generálmajor a velitel francouzského vesmírného velení Michel Friedling. A stejně aktuální situaci vnímají i Kanaďané či Japonci.

Hrozby satelitního roje

Úmyslné hrozby jiných národů však nejsou jediným problémem pro americké vesmírné síly a rostoucí vojenské úsilí v jiných zemích. Souhvězdí satelitů od soukromých společností mohou také představovat vážné problémy.

"Šíření komerčních satelitů na nízké oběžné dráze Země může být v některých ohledech největší hrozbou pro udržitelnost vesmíru,“ řekl Shaw.

Nedávno společnost SpaceX začala vypouštět velké množství satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země a pod hlavičkou Starlink chce poskytovat přístup k internetu po celém světě. SpaceX již vypustila více než 700 satelitů Starlink. Společnost Elona Muska však má souhlas americké Federální komunikační komise s vypuštěním až 12 000 satelitů. A není jediná. Například Amazon si klade za cíl vypustit asi 3 200 satelitů pro vlastní internetovou konstelaci Project Kuiper.

Umístění tolika satelitů na oběžnou dráhu vyvolává řadu potenciálních obav, včetně potíží s vesmírným odpadem. Zatímco satelity Starlink jsou navrženy tak, aby vypadly z oběžné dráhy a spálily se v atmosféře Země v průběhu času, přítomnost tolika dalších vesmírných zařízení na oběžné dráze najednou zvyšuje možnost kolizí, které by generovaly obrovské roje trosek. Tyto roje by pak představovaly potenciální hrozbu pro další satelity na oběžné dráze.

Jak uvedl Shaw, vesmírné síly také očekávají, že na oběžnou dráhu bude vypouštěno stále více vědeckých satelitů. A s tím souvisí i jejich potenciální ochrana před případným napadením.

Zdá se tedy, že vesmírné síly se u světových velmocí stanou běžnými armádními složkami, které nás snad v budoucnu ochrání od hrozeb, které dobývání vesmíru bude přinášet. Dále čtěte: Čína úspěšně zahájila zkušební provoz tajného vesmírného letadla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008