Vědci představili nový tiskový proces. Dokáže proměnit kousek papíru ve vodotěsnou počítačovou klávesnici

 PC a Mobily 
08. září 2020 07:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Klasickou klávesnici vám nahradí klávesnice z papíru nebo lepenky, kterou stačí vytisknout JumpStory
Vědci představili nový tiskový proces, který dokáže proměnit téměř jakýkoli kousek papíru nebo lepenky ve vodotěsnou klávesnici, kterou můžete složit a vložit do kapsy. A co víc, nevyžaduje napájecí zdroj.

Tato technologie využívá speciální povlak, který odpuzuje kapaliny a prach, což umožňuje tisknout více vrstev obvodu na papír bez jakéhokoli rozmazání nebo degradace mezi vrstvami.

Klávesnici z papíru nebo lepenky stačí vytisknout

Na papírovou nebo lepenkovou klávesnici lze také z druhé strany použít standardní inkoustový tisk, který zvýrazní tlakové body (tlačítka) a co představují. Tyto vrstvy lze tisknout v libovolném požadovaném designu od numerických klávesnic až po ovládání hlasitosti.

K ovládání hotové počítačové klávesnice navíc nejsou potřeba žádné baterie ani externí napájení. Triboelektrický nanogenerátor nebo-li zařízení TENG, lze plně napájet dotykem pomocí vyrobené mechanické energie.

"Je to poprvé, co představujeme samoobslužné papírové skládací elektronické zařízení,“ říká biomedicínský inženýr Ramses Martinez z Purdue University. "Vyvinuli jsme metodu k tomu, aby papír odpuzoval vodu, olej a prach tím, že se potáhne vysoce fluorovanými molekulami. Tento omnifobní povlak nám umožňuje tisknout více vrstev obvodů na papír, aniž by se inkoust rozmazával z jedné vrstvy na druhou."

Když jsou tištěné části papíru stlačeny, jinými slovy zmáčknete na tlačítko klávesnice, jsou schopny přenášet signály přes Bluetooth do jiného zařízení, například do notebooku či tabletu. To znamená, že skládací klávesnici můžete v kapse vzít kamkoli.

Výroba revoluční klávesnice je navíc strašně levná

Tato technologie je zkrátka opravdu hodně flexibilní a navíc neskutečně levná. Výroba těchto papírových klávesnic podle výzkumníků vyjde na méně než 0,25 dolaru.

Ale jaké skutečně může být využití takové technologie? Zřejmě jako papírová počítačová klávesnice by se příliš neuchytila. "Představuji si tuto technologii s cílem usnadnit interakci uživatele s obalem potravin, například bude možné ověřit, zda je potravina bezpečná ke konzumaci, nebo umožnit uživatelům podepsat balíček, který jim dorazí domů, jen přetažením prstu přes krabici, aby se správně identifikoval jako vlastník balíčku,“ říká Martinez.

"Naše skupina navíc prokázala, že jednoduché papírové listy lze transformovat na rozhraní hudebního přehrávače, aby si uživatelé mohli vybírat skladby, přehrávat je a měnit jejich hlasitost.“ Dále čtěte: Další pokus o skládací smartphone. Obrovský nebude jen telefon, vysoká bude i jeho cena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve