Vydání nové verze Windows se blíží. Poběží na vašem počítači a má smysl ji mít nainstalovanou?

 PC a Mobily 
22. září 2021 10:50 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nová verze Windows nepoběží na každém počítači Depositphotos
Vydání nové verze Windows se blíží. Poběží na vašem počítači? Má smysl ji chtít mít nainstalovanou? Máme zajímavé informace.

Když vycházel systém Windows 10, tvrdil Microsoft, že se jedná o poslední verzi a všechny další už budou jen aktualizací té stávající. Jenže uplynul čas a nový operační systém Windows má spatřit světlo světa 5. 10. 2021.

Hardwarové nároky

Velmi často se diskutují hardwarové nároky nové verze Windows. Na jedné straně má být nový operační systém rychlejší a méně náročný na čas aktualizací, ale na druhé straně to vypadá, že na vysloveně slabém „železe“ už nepoběží. Oficiální požadavky sice nevypadají příliš hrozivě, zádrhel je v něčem jiném. Pro Windows 11 budeme potřebovat minimálně dvoujádrový procesor na frekvenci 1 GHz s 64 bitovou architekturou. Alespoň 4 GB paměti RAM a úložiště 64 GB. Trochu horší situace nastane s potřebou GPU s podporou DirectX 12 a ovladači WDDM 2.0.

Končí podpora pro starší 32bitové procesory, ale to není největší problém. Mnohem horší je, že mezi podporovanými procesory zatím nejsou ani lecjaká osmijádra pár let stará. Konkrétně zatím není oficiální podpora starších modelů procesoru Ryzen 7, které svého času představovaly naprostou špičku. Další potíž je s nutností TPM 2.0. Pokud chcete zjistit, zda váš počítač nároky na nový systém Windows splňuje, můžete vyzkoušet nástroj PC Health Check ze stránek Microsoftu.

A co když mám nevyhovující PC?

I když zjistíte, že nemáte zcela vyhovující počítač, přesto se může stát, že nový systém nainstalujete. Stále totiž není jasné, zda jsou doporučení především dána pro co nejlepší uživatelský zážitek a také není jasné, zda Microsoft přece jen některé procesory ještě nezahrne do výběru vhodných. Systém se stále ladí a případné pády systému, které jsou dávány do souvislosti s nevyhovujícím hardwarem, nemusejí být nutně způsobeny komponenty, ale třeba nevhodnou implementací programů. V některých případech je také možné jen zapnout příslušné nastavení v BIOSu. To se týká jak TPM 2.0, tak i UEFI Secure Boot. U desktopových počítačů je také možné použít novou grafickou kartu, která splní všechny požadavky. Zatím to vypadá, že půjde verze Windows 11 nainstalovat i na mnohé nevyhovující počítače díky instalačnímu disku. Upgrade však nebude možný prostřednictvím aktualizační služby.

Proč chtít přejít na Windows 11?

Každý uživatel může mít své důvody. Někteří budou chtít mít nejnovější systém a přístup ke všem službám. Jiní budou osloveni novým vzhledem a vyšší rychlostí. Pro ještě další bude zajímavá implementace schopnosti spouštět přímo z prostředí Windows aplikace napsané pro Android. Jiní ale využijí faktu, že systém Windows 10 bude podporovaný až do 14. 10. 2025. Možná bude potom vhodnější čas i na nákup nového počítače. A pokud se budete chtít přece do povýšení verze operačního systému pustit, možná se vám bude hodit starší článek o výměně disku v notebooku.

Zdroj: Microsoft, Živě.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum