Američané chtějí mít vesmírné rakety na nukleárně tepelný pohon už za čtyři roky

 Technologie 
08. září 2021 11:07 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nukleárně tepelný pohon má být realitou už doslova za pár let Defense Advanced Research Projects Agency (volný zdroj foto)
Už za čtyři roky chce Pentagon mít vesmírnou raketu na nukleárně tepelný pohon. Agentura Pentagonu DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) tak zadala vývoj takového plavidla hned třem společnostem.

Rakety by měly sloužit primárně pro lety do cislunárního prostoru, tedy mimo oběžnou dráhu, kde se obvykle pohybují satelity a také stanice ISS. Cislunar je tedy oblast mezi Zemí a Měsícem a teoreticky ještě o kousek dál.

Jak by takový pohon fungoval

Cislunární kosmická loď by samozřejmě potřebovala výkonné a účinné motory, které by maximalizovaly letovou kapacitu lodi. Nukleárně tepelný reaktor by to uměl. Funguje tak, že protlačí kapalné palivo, jako je třeba vodík, přes funkční jádro jaderného reaktoru. Jak reaktor štěpí atomy uranového paliva, vytváří teplo. Teplo přeměňuje vodík na plyn, který pak doslova stříká z výfukových trysek rakety pod vysokým tlakem a vytváří tah.

Vodíkové plyny jsou navíc lehké, a proto se snadněji zrychlují a vytvářejí větší tah. DARPA podle svého vyjádření věří, že by taková kosmická loď doletěla minimálně dvakrát větší vzdálenost, než je tomu nyní.

Takové vesmírné rakety by navíc rychle mohly ze Země či mateřského plavidla reagovat na nějaké nebezpečí ve vesmíru, například v případě, kdy by americké satelity hodlal napadnout nepřítel a nějakou raketou je zničit. Nukleárně tepelný pohon by navíc umožňoval větší manévrovatelnost vesmírného plavidla a rychlé tranzity na dlouhé vzdálenosti.

První let už za čtyři roky

Cílem je v roce 2025 vyslat na oběžnou dráhu kolem Země sondu typu proof-of-concept poháněnou nukleárně tepelným reaktorem. To by znamenalo jeho plné nasazení na přelomu desetiletí.

Odborníci na problematiku se domnívají, že jakmile budou mít kosmické lodě také zbraňové systémy, bude se pokračovat ve stavění stále rychlejších ozbrojených vesmírných lodí. A dál už to prakticky pokračuje úplně stejně jako ve známých sci-fi filmech. Z větších vesmírných plavidel by mohly být vypuštěny malé "vesmírné stíhače“ dronů, které by ničily nepřátelská plavidla, podobně jako se to dnes děje na moři v podobě letadlových lodí a stíhaček. Dosud to bylo jen sci-fi, ale za pár let to již bude skutečnost. Dále čtěte: Není technologie. Proto se astronauti na Měsíc podle plánu nedostanou.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod