Není technologie. Proto se astronauti na Měsíc podle plánu nedostanou

 Technologie 
31. srpna 2021 10:13 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vývoj měsíčních skafandrů má technické problémy NASA
Dopravit znovu člověka na Měsíc, jak si NASA dala za cíl pro rok 2024, je neproveditelné. Podle nové zprávy bude mít program Artemis zpoždění kvůli technologii skafandrů pro astronauty.

NASA má podle zprávy technologické problémy při výrobě dvou skafandrů Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU).

Skafandry mají více jak rok zpoždění

NASA má ve vývoji skafandrů pro měsíční astronauty podle nové zprávy dvacetiměsíční zpoždění při dodávce návrhu a testování jak samotného testovacího obleku, tak reálných skafandrů.

Za zpožděním údajně stojí technické problémy, dopady koronavirové pandemie a v konečném důsledku i financování. Navíc NASA si nenechala na vývoj skafandrů žádnou časovou rezervu, a tak obleky xEMU zkrátka nejsou. Přitom jejich vývoj a výroba stála už miliardu dolarů. Teď to ale vypadá, že skafandry nebudou připraven dříve než v dubnu 2025.

"Vzhledem k těmto očekávaným zpožděním ve vývoji skafandrů není přistání na Měsíci koncem roku 2024, jak NASA aktuálně plánuje, proveditelné," vyplývá ze zprávy. "To znamená, že neschopnost NASA dokončit vývoj xEMU pro přistání na Měsíc v roce 2024 není v žádném případě jediným faktorem, který má vliv na životaschopnost aktuálního časového plánu agentury pro návrat na Měsíc."

Nejsou skafandry ani rakety

Z auditní zprávy také vyplývá, že zpoždění nenabral jen vývoj skafandrů, ale také jiné důležité programy nezbytné pro přistání na Měsíci, a to včetně rakety Space Launch System a kapsle Orion. Navíc to také vypadá, že včas nebude k dispozici ani výcvikový materiál, aby se mise Artemis mohla uskutečnit podle původního plánu.

Podle auditní zprávy se navíc zdá, že miliardové investice do programu Artemis byly dosud využívány poměrně nejasným způsobem. Výsledkem každopádně je, že na Měsíc se v původním termínu rozhodně nepoletí a je možné, že celý program bude nabírat stále větší a větší zpoždění.

Zakladatel SpaceX Elon Musk sice na Twitteru napsal, že jeho společnost "by to mohla udělat, kdyby bylo třeba“, ale není jasné, jak a za kolik. Dále čtěte: Seznamte se s Lucy. Tahle kráska bude zkoumat Trojány u Jupitera.

Zdroj: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum