Tým astrofyziků šokuje. Všechno se točí v kruhu, i vesmír, který připomíná koblihu

 Technologie 
29. července 2021 14:07 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Se správnou technologií by se vesmír dal obletět ESA
Nové technologie umožňují nové objevy. V minulosti se tak mimo jiné přišlo na to, že naše Země není placka a nyní to vypadá, že podobné to bude i s vesmírem.

Tým astrofyziků z Ulm University a University of Lyon studoval zbytkové světlo z Velkého třesku známé jako Cosmic Microwave Background neboli CMB a přišel se závěrem, že vesmír žádná placka skutečně není.

Vesmír je 3D kobliha

"Výsledkem naší práce je model vesmíru ve tvaru koblihy," vysvětlil profesor Thomas Buchert z University of Lyon. Tento tvar je také známý jako trojrozměrná kobliha. Myšlenka, že vesmír má tvar torusu, se mimo jiné ukrývá už od osmdesátých let ve zprávě CIA.

Přesto tu doposud panovala myšlenka, že vesmír je geometricky plochý, což znamená, že rovnoběžky ve struktuře časoprostoru zůstávají paralelní a nekonečně se rozšiřují. Tento poslední princip je doložen pozorovanými červenými posuny, signály světla, které na okraji vesmíru slábne. Takže vesmír by vypadal asi jako nekonečný list papíru.

Jenomže v tomto se astrofyzici dosud zřejmě mýlili. Samotný problém je v CBM, ve kterém podle všeho chybí signály, které by byly přítomny, kdyby byl vesmír skutečně nekonečný, jak se dosud myslelo. Jedním z vysvětlení by bylo, že vesmír je v těchto chybějících bodech ve skutečnosti vícenásobně propojený, což znamená, že jeho topologie je zakřivená takovým způsobem, že je "spojen" jako kobliha. 

Pokud je vesmír koblihou, pak není nekonečný

Pokud se toto nové zjištění prokáže jako pravdivé, znamenalo by to, že vesmír již není nekonečný, jak řekl Buchert, což může být pro řadu lidí nepřijatelná myšlenka.

"Modely konečného vesmíru mohou být pro některé lidi děsivé, ale my vlastně neuvidíme žádnou hranici," řekl Buchert. "Takže žijeme v neomezeném vesmíru, i když má omezený objem."

Teoreticky by se tedy dal celý vesmír obletět, kdybychom na to měli technologie. V podstatě tak cestuje světlo, které obkrouží celou vesmírnou koblihu. Pokud bychom někdy v budoucnu měli technologie, které by nám umožňovaly vytvářet červí díry v časoprostoru, nebo kdybychom realizovali warpové pohony, které nejsou omezeny rychlostí světla, pak bychom naši vesmírnou koblihu mohli obletět. Tedy vyletět z určitého místa, celý vesmír obkroužit a vrátit se zpět.

Mělo by to ale své důsledky, protože čas ve warpové bublině by byl podstatně kratší než čas, který by zatím uplynul na Zemi, takže návrat z takové cesty by mohl být problematický. Třeba by už Země ani neexistovala.

Přesto jsou tu snahy o technologie, které by nám něco podobného umožnily. Astrofyzici zatím budou pokračovat analýzou nových dat, aby svou teorii o vesmírné koblize potvrdili. Dále čtěte: Izraelská technologie má být schopná na Měsíci vyrábět kyslík.

Zdroj info: ViceCuriosmos.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008