Vozítko Curiosity bylo spatřeno z vesmíru, jak na Marsu šplhá na Mont Mercou

 Technologie 
29. května 2021 14:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Rover provádí horolezecký výstup už řadu let NASA/JPL-Caltech/UArizona
Dnešní technologické možnosti jsou opravdu veliké. Jednak lze z vesmíru doslova vyfotit, co zrovna dělají průzkumné rovery na Marsu, a mnohé nepřekvapí ani fakt, že se vozítko Curiosity nechalo přistihnout při svém výstupu na jeden z marťanských kopců.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) pořídil minulý měsíc úchvatný snímek roveru Curiosity při stoupání na Mont Mercou, což je obrovský prostor na svazích Mount Sharp o délce 5,5 kilometru.

MRO pořídil snímek 18. dubna pomocí nástroje HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), který dokáže vyfotit na povrchu Marsu objekty malé jako konferenční stolek. Curiosity, který je velký asi jako automobil, je tedy jasně viditelný, i když MRO letělo v té době nad roverem ve výšce neuvěřitelných 269,4 kilometru.

Curiosity šplhá už od roku 2014

Rover přistál uvnitř kráteru Gale o šířce 154 km v srpnu 2012, aby zjistil, zda tato oblast mohla někdy podpořit mikrobiální život. Odpověď na tuto otázku je ano. Pozorování šestikolového robota ukázala, že Gale hostil v dávné minulosti potenciálně obyvatelný systém jezera.

V září 2014 se Curiosity dostal na úpatí hory Sharp, která stoupá vysoko do marťanského nebe od centra kráteru Gale. Rover od té doby šplhá na horu a zkoumá vrstvené skalní usazeniny, aby zjistil stopy o dávném přechodu Marsu z relativně teplého a vlhkého světa na studenou pouštní planetu, jakou je dnes.

Pozorování MRO a dalších orbiterů ukazují, že tento přechod je zaznamenán ve skále jako posun od materiálu nesoucího hlínu k vrstvám se spoustou slaných síranů. Kopce hned za Mont Mercou jsou bohaté na sírany, "takže tam máme namířeno,“ uvedla ve videozáznamu zástupkyně projektu Curiosity Abigail Fraeman z Jet Propulsion Laboratory NASA.

Rover se při práci nechává fotit často

Není to totiž vůbec poprvé, co MRO špehoval rover Curiosity. HiRISE s ostrýma očima si rover vybral hned několikrát, dokonce ho fotil i během přistání v srpnu 2012, kdy pořídil úžasný snímek robota padajícího na povrch Marsu.

Ale Curiosity není jediný robot, který je v současné době na Marsu aktivní. Přistávací modul NASA InSight monitoruje seismické prostředí Marsu od listopadu 2018 a 18. února na rudé planetě slavně přistál rover Perservance s malým vrtulníkem Ingenuity. Ten se aktuálně připravuje na svůj šestý marťanský let a Perseverance nyní začíná sbírat vzorky poté, co pomohl podpořit a zdokumentovat prvních pět vzdušných letů vrtulníku.

A Mars také nedávno přijal prvního čínského robota, vozítko Zhurong, které se dotklo marťanského povrchu 14. května na rozlehlé planině Utopia Planitia. Dále čtěte: Čína staví dva tajné jaderné reaktory. Ty budu vyrábět plutonium a děsit svět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod