Skladování stlačeného vzduchu je jednou z budoucností energetiky

 Technologie 
08. května 2021 18:54 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
První dvě taková zařízení budou do několika let stát v Americe Hydrostor
Dvě nová zařízení na skladování stlačeného vzduchu budou brzy konkurovat největším neelektroenergetickým zařízením na světě a udrží až 10 gigawatthodin energie. Co je to ale přesně pokročilé skladování energie stlačeného vzduchu (A-CAES) a čím je tak zajímavé?

Stlačený vzduch je stále známějším druhem skladování energie. Stejně jako v Austrálii  Muskova bateriová farma skladuje přebytečnou energii, je cílem zařízení na stlačený vzduch odebírat ze sítě energii navíc v dobách přebytku a dodávat ji zpět do sítě, když je potřeba.

Jak to funguje

Technologie A-CAES funguje následovně. Extra energie spustí vzduchový kompresor a stlačený vzduch se ukládá v zařízení. Později, když je uložené energie potřeba, stlačený vzduch spustí turbínu na výrobu energie.

Zatímco účinnost podobných systémů se dosud pohybovala kolem 40 až 50 procent, nový systém od společnosti Hydrostor, významného světového lídra v budování hydroelektrických zásobníků, dosahuje účinnosti 60 procent.

Stlačený vzduch se skladuje samozřejmě v zásobníku, který je částečně naplněn vodou, aby se vyrovnal tlak. Celý systém pojme až 12 hodin energie pro sítě, v jejichž systému budou postaveny.

Proč zrovna stlačený vzduch?

Přestože vodní typ skladování energie je velkou součástí globální energetické scény, skladování velkého množství vody vyžaduje obrovskou infrastrukturu, která spotřebuje hodně energie, kterou se vlastně původně snaží ušetřit. To dává intuitivní smysl, pokud uvažujete o relativní síle vody ve srovnání se silně stlačeným vzduchem.

"Přečerpaná vodní energie představuje přibližně 95 procent světových elektráren na skladování energie a gigawattové kapacity, které jsou v provozu od 80. let. Problém je v tom, že k vybudování přečerpávací vodní elektrárny potřebujete konkrétní typ lokality a ohromné množství betonu. K tvorbě skleníkových plynů přispívá také hnijící vegetace uvězněná v přehradách. Zatím největší megabaterie, které byly dosud vyrobeny, jsou pouze v rozsahu 200 MW/MWh, i když jsou plánovány instalace větší než 1 GW," srovnává Hydrostor.

A tak se stlačený vzduch v budoucnu stane velmi zajímavou technologií skladování energie. Systém by měl vydržet v chodu přibližně 50 let, což je mnohem delší životnost než téměř jakékoliv skladování energie tohoto druhu. Blízká budoucnost energetiky nicméně jistě přinese další různá řešení, ale stlačený vzduch bude mezi nimi. Dále čtěte: Stále o něm čteme, ale nejspíš ani netušíme, co vlastně je Higgsův boson.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve