Řešení problémů při využívání streamovacích služeb pro sledování videí

 Technologie 
25. března 2021 11:42 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kino můžeme mít i doma Pixabay
Nemožnost navštěvovat kina a nutnost trávit více času doma vedla mnohé k využívání streamovacích služeb pro sledování videí. Ne vždy ale vše funguje optimálně. Máme důležitá doporučení.

Streamovací služba je každá služba, která umožňuje sledovat video podle vašeho výběru. Vedle těch, které nabízejí i nahrávání obsahu, jako jsou YouTube a Vimeo, jsou to pak všechny služby, které jsou zaměřené na distribuci obsahu směrem k uživateli. Jde tedy například o Netflix, Apple TV, HBO GO, Horizon Go, VOYO, Aerovod a spousta dalších.

Nejčastější problémy

Mezi velmi časté problémy patří špatná kvalita obrazu a různé výpadky při sledování. Špatná kvalita vzniká ze dvou hlavních důvodů. Buď má služba obecně nižší datový tok, a to je pak vnímáno jako horší obraz u příjemce. Druhou možností je nekvalitní internetové připojení, které si služba vyhodnotí jako důvod pro další snížení datového toku, což vede prakticky k nemožnosti film či pořad sledovat. Výpadky při sledování pak mohou být kombinací kolísání rychlosti internetu, zatížení sítě i zatížení serverů poskytovatele služby. Přesto se dá některým potížím vyhnout a při dobré snaze pak výsledek může příjemně překvapit.

Požadavky na internet

Čím rychlejší budete mít internetové připojení, tím lepší výsledky a větší stabilita služby. Základní hodnotou by měl být vždy násobek toho, co služba požaduje. I když se tedy někteří poskytovatelé ohánějí nízkými čísly kolem pěti či šesti megabitů za vteřinu, reálně počítejte s tím, že budete potřebovat 20 Mbit/s. Pokud chcete sledovat Netflix v 4K rozlišení, musíte mít alespoň 50 Mbit/s. Abyste svému přehrávacímu zařízení ještě více usnadnili práci, připojte internet kabelem. Ne vždy to je možné, ale v případě chytrých televizí, notebooků a podobných zařízení určitě ano. Připojení po kabelu je vždy stabilnější než připojení přes Wi-Fi. Někdy je také vhodné pořídit pro sledování streamovacích služeb připojení k internetu, které nebude využívat nikdo jiný. Přetížená síť pochopitelně znemožní sledovat cokoliv. K výběru internetu si určitě přečtěte i článek zde.

Pozor na poskytovatele

Někdy je problém už v samotné nabízené službě. Zatímco Netflix a Apple TV poskytují jednoznačně vyšší technickou kvalitu, protože streamují až v rozlišení 4K, ostatní uvádějí Full HD, což by sice mnoha uživatelům stačilo, kdyby to byla vždy pravda. A i Full HD v nízkém datovém toku je dnes už nepříjemné na sledování. Proto si vždy ověřte, že vámi zvolený poskytovatel má i dostatečnou technickou kvalitu. Často ale uživatel přijme i nižší kvalitu, protože mu jde o obsah, který jinde nesežene.

Řešení sekání

Už zde bylo napsáno o potřebě kvalitního, rychlého a stabilního internetu, který připojíte pokud možno kabelem. Ale někdy má sekání na svědomí třeba i pro danou službu nevhodný prohlížeč. Na mnoho akcí je sice vhodný prohlížeč Chrome, ale mnozí uživatelé pro odstranění výpadků v obrazu využívají Firefox. Jindy může být potíž v souborech cookies. Jindy je na vině celkově zpomalený počítač, takže vše napraví kompletní reinstalace. Jestliže ani po vyzkoušení mnoha možností řešení nejste spokojeni, kontaktujte zákaznickou linku, požadujte nápravu a případně službu nemilosrdně odhlaste, čímž dáte najevo, že za nekvalitní produkt nebudete platit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve