Snímání zvuku v pohybu při online přenosech. Jak si zajistit kvalitní zvuk, když se potřebujete pohybovat

 Technologie 
13. března 2021 09:48 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mikrofon na stojanu pro pohyb není Pixabay
Umístit mikrofon na stůl či využít integrovaný mikrofon v notebooku je jednoduché. Jak ale řešit kvalitní zvuk, když se potřebujete pohybovat? Máme doporučení.

Pokud v rámci online přenosu sedíte u počítače, není se zajištěním technické kvality zvuku tak velký problém. Potíže nastávají v momentě, kdy se potřebujete zvednout a něco předvádět, anebo třeba chodit k tabuli. Ovšem i tak se dá ledacos vyřešit.

Nejlevněji s dlouhým drátem

Jedním z řešení je pořízení klopového či jiného vhodného mikrofonu a jeho propojení s počítačem či příslušným nahrávacím zařízením prostřednictvím dlouhého kabelu. Cena tohoto řešení se odvíjí od ceny samotného mikrofonu. Pokud ale nepotřebujete vysloveně studiový zvuk, nemusí být cena příliš vysoká. Běžnou řeč totiž zachytí obstojně i ty nejobyčejnější mikrofony. Jde spíš o to, aby byl mikrofon ve stálé pozici vůči vašim ústům. Existují mikrofony, které budete mít před ústy, jsou mikrofony, které budete mít na oblečení, a můžete si připlatit i za mikrofon, který je pod oblečením, a přitom je schopen snímat zvuk, jako kdyby byl venku. Jestliže je váš akční rádius omezený a dáte si pozor na kabel, kterým budete propojeni, je taková varianta možná. Není ale příliš komfortní. Cenově ale pořídíte takové řešení třeba už za dvě či tři stovky i s mikrofonem. Samozřejmě tím základním.

Jednoduchá pojítka

Zejména na čínských e-shopech, ale pochopitelně i jinde, se dají koupit jednoduchá bezdrátová pojítka, která obsahují krabičku, do které připojíte mikrofon a další krabičku, kterou připojíte buď k zesilovači nebo ke vstupnímu konektoru pro mikrofon v záznamovém zařízení. Na sobě sice budete mít mikrofon, ale získáte tak svobodu pohybu. Učitel se může otočit k tabuli a psát. Jeho hlas bude mít přitom stabilní intenzitu a kvalitu. Lze také ukazovat obsluhu různých zařízení, aniž by se předvádějící musel zdržovat u záznamového zařízení. Lze také pořizovat videozáznamy, při nichž se bude snímaný člověk pohybovat po scéně a komentovat dění. To všechno se v době pandemie neobyčejně hodí. Cena u základních modelů bude pod tisíc korun, což není špatné a pro základní použití to stačí. Nečekejte velký dosah a úplně čistý zvuk, ale pro mnohé případy to je zcela v pořádku.

Složitější a profesionálnější řešení

Pokud vyžadujete precizní funkci a jste ochotni více investovat, máte samozřejmě téměř neomezený prostor k akci. Zařízení podobná těm z předchozího odstavce můžete ve vyšší kvalitě koupit za tři tisíce korun a více. Čím víc investujete, tím lepší budou parametry. Můžete také uvažovat o nákupu mixážního pultu a připojení více mikrofonů. To za předpokladu, že něco takového pro své prezentace či videopořady potřebujete. Můžete ale také jít do technologie bluetooth, díky které nebudete potřebovat přijímací krabičky u počítače či mobilu. Prohlédnete-li si nabídky mikrofonů, zjistíte, že i v kategorii malých mikrofonů připevněných před obličejem či na oblečení lze jít směrem k profesionálním řešením i cenám. Zatímco obyčejný mikrofon pořídíte za 120 Kč, kvalitní od renomovaného výrobce za 5000 Kč. O to důležitější je dobře zvážit, pro jaké účely hledáte řešení. Jinak bude uvažovat profesionál, který připravuje pořady pro vysílání nebo pro reklamní účely, a jinak učitel, který hledá způsob, jak být slyšet při výuce. Některé další inspirace ohledně kvality videa najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod