Vědci staví velmi přesné digitální dvojče Země

 Technologie 
03. března 2021 08:20 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Digitální dvojče Země vznikne v Evropě do deseti let Depositphotos
Vědci v Evropě budují velmi přesné digitální dvojče Země. Má pomoci lépe předpovídat klimatické změny a lépe jim také čelit.

Během příštích 10 let budou programátoři a vědci spolupracovat na velmi podrobném dvojčeti Země. Vědci doufají, že výsledný model pomůže všem spustit simulace, aby vytvořili lepší a rozumnější plány pro řešení extrémních klimatických událostí a nových výzev.

Tento projekt je spoluprací mezi Evropským střediskem pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Evropskou organizací pro využívání meteorologických satelitů (EUMETSAT). Samotné programování a výpočet se odehrává v ETH Curych a ve švýcarském národním superpočítačovém centru (CSCS).

Simulace a výpočty předpovědí budou přesné

Díky datům o klimatu i lidských činnostech pomůže výkonná digitální verze Země odborníkům sledovat důsledky povětrnostních jevů i důsledků lidské činnosti. Například bude možné vypočíst, zda program na podporu potápějících se částí Benátek je udržitelný, popřípadě do jaké doby. Výpočty například mohou pracovat s rychlejším stoupáním vody nebo vypočítat, zda se během silné bouře neprolomí ochranné hráze.

"Nový model systému Země bude představovat prakticky všechny procesy na povrchu Země co nejrealističtěji, včetně vlivu člověka na vodní, potravinové a energetické řízení a procesů ve fyzickém systému Země," uvádí se v prohlášení ETH Curych. K tomu budou ještě přidána klimatická data, čímž se vytvoří jeden jednotný model, který tak spojí informatiku a klimatické studie.

Dvojče Země má za cíl ušetřit peníze na nákladných konstrukčních chybách u projektů a zjistit jejich proveditelnost. Ale především strategie pro zmírnění procesu změny klimatu, kterou lze otestovat a vyladit na digitálním dvojčeti Země, může ušetřit rozhodující čas a energii v boji proti zhoršujícím se klimatickým událostem.

Projekt si ale žádá obrovské servery

Klimatické počítačové modely stagnovaly kvůli způsobu, jakým byly vyvíjeny a udržovány, vysvětluje ETH Curych. Po celá léta bylo zdokonalování těchto modelů otázkou jednoduchého přidávání výkonnějších počítačových procesorů. Velmi podrobné modely by mohly zobrazovat více a více dat a především velmi rychle.

Nyní lze využít mnohem sofistikovanější modely zahrnující složité algoritmy s obrovským množstvím dat, které dnes mohou počítače zpracovávat. To je důvod, proč dvojčeti Země bude trvat celé desetiletí, než bude celý program hotový a bude uveden do praxe.

Celý ambiciózní plán má jen jeden zádrhel. Kam umístit počítačový systém, který bude vyžadovat odhadem 20 000 CPU? To se ještě neví. Pravděpodobně půjde o nějaké vzdálené místo v chladnější oblasti Evropy, kde může být velkým přínosem jak přirozené chlazení, tak obnovitelná přírodní energie. Dále čtěte: Vědci vynesli verdikt. Počítačová super inteligence bude pro lidstvo hrozbou, stroje nás jednou ovládnou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve