Jak na videokonference aneb výbíráme službu, která bude splňovat naše požadavky

 Technologie 
20. ledna 2021 11:48 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé komunikační služby mají značná omezení, takže je vhodné sáhnout po profi nástrojích Pixabay
Pokračující pandemie nutí stále více firem a institucí přejít do online režimu. Pokud nyní řešíte, které službě dát přednost, máme důležité informace.

Výběr služby, která bude splňovat vaše požadavky, není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Řada služeb je k dispozici zdarma. Některé mají v bezplatném režimu zásadní omezení. Velmi ale záleží na tom, jaké funkce opravdu potřebujete.

Základní přehled

Mezi základní prostředky pro online komunikaci patří určitě Zoom Meeting, Google Meet, Microsoft Teams, Jitsi Meet, Skype, Messenger či FaceTime. Pokud nevyžadujete přímou interakci ostatních, ale chcete především prezentovat, jsou tu známé platformy jako YouTube či Twitch, případně Vimeo. Jestliže se vrátíme k online komunikaci, zjistíme, že hlavní rozdíly jsou v tom, kolik osob může spolu současně komunikovat, kolik z nich je viditelných naráz na obrazovce, zda se dá videokonference současně streamovat na Youtube či Facebook, případně i jinam. Většina služeb umožňuje sdílení obrazovky a prezentaci médií, ale ne vždy to je pravidlo. A konečně kolik to všechno stojí. Podíváme se na základní platformy podrobněji.

Počty účastníků a počty zobrazených

Základní počet pro Zoom Meeting a Google Meet je 100 účastníků. Služby jsou dostupné i zdarma, ale s časovým limitem 40 minut či 1 hodina. Za delší přenosy se platí, případně musí všichni znovu do videokonference vstoupit, což je velmi nepříjemné. Jitsi Meet obslouží jen 75 účastníků a Microsoft Teams dokonce 300 účastníků. Teams jsou bezplatné pro školy, případně neziskové organizace. Jitsi je zdarma pro kohokoliv. Skype a Messenger umožní propojit 50 účastníků. FaceTime 32. Problémem je, že musí být všichni uživateli dané služby, což je pro mnohé lidi problém.

Pokud jde o počet zobrazených osob, je na tom nejlépe bezplatný Jitsi Meet. Většina ostatních je limitována počtem 49. Skype naráz zobrazí jen 10 osob, Messenger jen 6. FaceTime všech přítomných 32. Google Meet ve svých placených verzích umožní sledovat všechny připojené, tedy až do počtu 250 osob.

Možnost streamování

Zoom Meeting umožňuje streamovat na YouTube i na Facebook. Jitsi Meet jen na YouTube. Více o některých omezeních platných pro YouTube najdete v článku zde. Ostatní služby streamování neumožňují. V některých případech ale nabízejí ostatním se na videokonferenci dívat. Tak to má Microsoft u svých Teams, kde může být až 10 tisíc diváků. Google Meet toto umožňuje až u verze Enterprise, kde ovšem může být až 100 tisíc diváků.

Další rozdíly mezi službami

Mezi službami jsou i rozdíly v kvalitě spojení a umístění serverů. Některé služby mají servery jasně a zřetelně umístěné v bezpečných zemích. Některé služby toto nezaručují. Většina placených služeb ale umožňuje umístění serveru ovlivnit. Mezi jednotlivými službami je též obrovský rozdíl v uživatelské přívětivosti. Někde se velmi jednoduše a srozumitelně vytvoří link, který rozešlete účastníkům. Jinde vyžaduje příprava videokonference značné úsilí. Rozdíly jsou i v tom, jaké možnosti máte například při hlasování, anketách či jiné interakci s účastníky. Většina služeb na vás mluví česky, ale není to pravidlo. Například Zoom Meeting je stále v angličtině a vyžaduje též instalaci aplikace. Na druhé straně má mnohé výhody a značnou jednoduchost při použití. Doporučujeme si proto službu vyzkoušet. Jestliže vás určitá platforma osloví a bude vám uživatelsky vyhovovat, vyplatí se často i zakoupení licence. Roční licence na Zoom vychází kolem 4000 Kč, na Google Meet kolem 2000 Kč a na Teams asi 1300 Kč.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008