Letectvo staví kosmickou loď, která bude vysílat sluneční energii na Zemi

 Technologie 
05. ledna 2021 07:50 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Energie z vesmíru je už realitou U.S. Air Force Research Laboratory
Přenášet sluneční energii z vesmíru zní jako zápletka ze sci-fi filmu, ale ve skutečnosti je to reálnější, než si veřejnost mohla vůbec myslet.

Mohly by naši energetickou budoucnost vyřešit solární panely nad mraky, nebo dokonce ještě výše? Kromě logistických výzev, mezi které patří otázka, jak solární panely dostat nad mraky nebo dokonce do vesmíru, jsou tu samé výhody. Sluneční světlo je silnější mimo zemskou atmosféru.

Projekt bude spuštěn už za čtyři roky

Technologie sama o sobě už existuje. Spoléhá se na směrovaná zrcadla a přijímací panely, které se zaměřují na sluneční paprsky a v podstatě fungují bezdrátově. Správný druh solárních panelů spárovaných s úložištěm by mohl periodicky přenášet energii na konkrétní místa bez energetických ztrát.

Před koncem loňského roku představila Výzkumná laboratoř vzdušných sil technologii, kterou pojmenovala Helios (po řeckém bohu Slunce). Ta bude využita pro budoucí kosmickou loď Arachne, hlavní část projektu vesmírné sluneční energie. Arachne bude vypuštěna do vesmíru v roce 2024.

Jak to bude fungovat

Helios bude získávat energii pro další kosmické lodě, což z něj učiní základní výzkumný kus a důkaz koncepce několika velkých nápadů, které má NASA o cestování na Měsíc a následně na Mars.

Ale Arachne bude také fungujícím modelem toho, jak by mohlo nakonec vypadat získávání sluneční energie pro Zemi z vesmíru. "Arachne předvede nastupující technologie, které podporují schopnost přeměňovat sluneční energii na vysokofrekvenční (RF) energii pomocí inovativních panelů a také proveditelnost přenosu této energie na Zemi a její přeměnu na využitelnou energii,“ uvádí americké letectvo. "Pravděpodobně se hodně naučíme o využívání sluneční energie ve vesmíru a pak se rozhodneme, zda má smysl to rozšířit i na Zemi."

Znamená to, že v příštím desetiletí budeme doma svítit díky vesmírné solární energii? To ještě není jisté. Ale je dost možné, že solární energie z vesmíru je skutečně hudbou budoucnosti. Dále čtěte: Největší obnovitelný zdroj energie na světě bude mít rozlohu Singapuru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47