Koronavirus ovlivnil chování fotografů i prodeje objektivů

 Technologie 
09. ledna 2021 13:09 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Úžasný svět může být i v našem blízkém okolí Pixabay
Nikdo asi nepochybuje, že současná pandemie koronaviru ovlivnila mnoho odvětví průmyslu i chování jednotlivců. Možná by vás ale nenapadlo, že se dotkne i chování fotografů.

Následující informace jsou velmi překvapivé, protože co do rozsahu znamenají, že pandemie nemoci covid-19 způsobila skutečně výrazný posun v chování fotografů.

Velký zájem o makro

Změna v chování fotografů se projevila zejména ve zvýšeném zájmu o makroobjektivy. Změny jsou tak výrazné, že o nich před časem mluvil i CEO Sigmy Kazuto Yamaki. Konkrétně jejich prodeje makroobjektivů v roce 2020 stouply opravdu výrazně. V USA o 75 procent, ve Velké Británii o 27 procent, ve Francii o 28 procent, v zemích Beneluxu o 42 procent a v Německu dokonce o celých 106 procent. Srovnání je s předchozím rokem. Prodeje rostly překvapivě u objektivů, které byly na trhu již delší čas, takže bylo zjevné, že jde o změnu v náladě fotografů.

Příčina změny

Příčinou změny je prostý fakt, že mnoho amatérských fotografů i profesionálů bylo vlivem karantény odkázáno na prostředí v bezprostřední blízkosti bydliště. Za zvýšenou oblibou makra je touha vydat se na průzkum nového světa, který nás obklopuje. A pokud fotograf nemůže ven, nemůže do volné přírody, jsou pro něho uzavřeny stadiony či různé kulturní akce, hledá logicky možnosti jinde. Mikrosvět se doslova nabízí. Najednou může být půvabné zachytit drobný hmyz či detaily rostlin v domácnosti. Oko kočky, psa či papouška může být nově objeveno a zdokumentováno. Kapka na trávě se stává důstojnou náhradou jezera, které nelze navštívit.

Co potřebujete k focení makra

Možná jste také dostali chuť makro vyfotit. Je k tomu zapotřebí především určité vybavení. Vedle solidního fotoaparátu, tedy zrcadlovky či bezzrcadlovky, potřebujete také příslušný objektiv. Některé objektivy se honosí ve svém názvu označením „makro“, ale o klasické makroobjektivy nejde. Výrobci chtějí většinou naznačit, že se takovým objektivem dá fotit poměrně zblízka a umí tedy zachytit jistou míru detailů. Opravdový makroobjektiv se pozná podle parametru zvaného zvětšení. Obvykle bývá 1 : 1, případně může být první číslo ještě větší, což je dobře. Pokud je naopak větší číslo druhé, je výsledný vyfocený objekt na snímači vždy menší než ve skutečnosti, takže se o pravé makro nejedná. Míru zvětšení lze u některých objektivů modifikovat pomocí telekonvertorů či mezikroužků. Zhoršuje se ovšem světelnost objektivů. Další informace o možnostech připojení různých objektivů najdete v článku zde.

Vedle objektivu může být potřeba mít i slušné světlo pro makrofotografii. Vyrábí se buď v podobě kruhových světel, které se montují na objektiv, případně se dá využít klasický blesk s makrodifuzérem. To je nejlevnější řešení a pro mnoho situací postačí. Někdy se výsledná fotografie skládá z řady záběrů. Problémem pořizování detailních snímků drobných živočichů je jejich chaotický pohyb. Je proto potřeba i velká dávka trpělivosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty