Pokud chcete zajímavě fotit, potřebujete solidní objektivy. Pomůžeme vám se zorientovat

 Technologie 
16. prosince 2020 08:19 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mnohé staré objektivy lze šikovně nasadit na váš nový fotoaparát Pixabay
Pokud chcete zajímavě fotit, potřebujete solidní objektivy. A protože jsou drahé, hodí se někdy ušetřit. Máme dobrá doporučení.

Argumentem proti přechodu na bezzrcadlovku pro mnohé, kteří mají doma nějakou solidní zrcadlovku, je, že si přece nebudou za obrovské peníze kupovat znovu objektivy. Skutečnost ale nemusí být tak tristní.

Kouzlo zvané redukce

Pro různé značky renomovaných tvůrců fotoaparátů najdete totiž příslušné redukce, které vám umožní namontovat na fotoaparát jak starší skla od stejného výrobce, tak v některých případech i skla od prakticky libovolné konkurence. Prvním případem je Nikon, jehož redukce FTZ slouží přesně k tomu, co název napovídá. Starší objektivy s bajonetem F připojí na nový systém s bajonetem Z. Kdo fotil s touto značkou, nemusí tedy zoufat a použije svá skla dál. Jiná věc je, že nové systémy nabízejí přece jen jiné možnosti a v některých případech je dobré si přece nějaký nový objektiv pořídit.

Příkladem druhým může být značka Panasonic, nebo ještě spíš výrobce objektivů i fotoaparátů Sigma, který pro alianci výrobců používajících L-mount vyrábí adaptér MC-21, který umí využít skla pro Canon EF na Panasonicu, Leice či Sigmě. To však byly jen příklady. Všelijaké adaptéry existují i pro SONY a Canon. Vedle těchto drahých a sofistikovaných adaptérů pak najdete spoustu jednoduchých redukcí, takže se můžete snadno dostat k tomu, že na zcela nový fotoaparát nasadíte objektivy velmi staré, které seženete v bazaru za pár stovek.

Výhody a nevýhody

Výhodou tohoto řešení je značné rozšíření fotografických možností díky využití různých objektivů od různých výrobců. I když jsou kvalitní redukce poměrně drahé a jejich cena se pohybuje někde mezi šesti až deseti tisíci podle značky, přece se pro řadu fotografů vyplatí. Ve světě perfektních a vyladěných objektivů může fotografie ze starého objektivu s chromatickou aberací působit někdy kouzelně. A pak tu je už zmiňovaná cena starých bazarových objektivů.

Nevýhodou tohoto řešení je, že přijdete o řadu vychytávek, které poskytují moderní přístroje ve spojení s modernímu objektivy. Redukce sice obvykle umožňují přenos signálů pro autofokus a clonu, přenášejí EXIF informace, ale ne vždy umí průběžné zaostřování. To je skutečně náročnější. Podobně přijdete o rychlost zaostření. Případně se na starších sklech autofokus nepříjemně ozývá. To je dáno především konstrukcí moderního objektivu v porovnání se staršími. No a konečně u použití zcela historických objektivů musíme tak jako tak všechno řídit ručně, protože tyto objektivy žádné zaostřovací motorky neměly.

Rada pro nové uživatele

Pokud si kupujete nový fotoaparát a máte už nějaké objektivy doma, zkuste prozkoumat možnosti adaptérů. Pokud vám pomohou starší skla využít, stojí za to do nich jít. Pokud starší objektivy zatím nemáte, zkuste stejně uvážit, jaké možnosti vám ten který systém nabízí a vybrat si takový, který splní vaše aktuální požadavky a současně otevře největší množství připojitelných a pro vás zajímavých objektivů. Pro zcela začínající fotografy lze doporučit nejprve ovládnout focení pomocí setového objektivu a pak zjistit, o který druh fotografie bude největší zájem a buď nakoupit skla zcela moderní, nebo zkusit cestu před redukci. Pokud ještě vybíráte fotoaparát, zkuste starší článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?