Pod Atlantským oceánem se otevře podvodní kruhový objezd

 Technologie 
11. prosince 2020 18:50 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pod Faerskými ostrovy vzniká neuvěřitelná infrastruktura Estunlar.fo
Na vzdálených Faerských ostrovech se má otevřít neuvěřitelný podvodní kruhový objezd jako důkaz schopností stále se rozvíjejících nových technologií.

A nestaví se samozřejmě pouze samotný kruhový objezd. Ten vznikne především jako křižovatka sítě podmořských tunelů.

Autem zkratkou pod vodou

Síť tunelů Eysturoyar bude téměř 11 kilometrů dlouhá a povede pod fjordem Skálafjørður, který spojuje ostrovy Streymoy a Eysturoy, jak uvedla BBC. Síť tunelů a její podmořský kruhový objezd podle dodavatele NCC výrazně zkrátí dobu cesty do hlavního města Faerských ostrovů Torshavn z mnoha míst.

Například tunel zkrátí čas cesty z Torshavnu a vesnice Runavik ze zhruba 55 kilometrů na asi 16 kilometrů. Nejnižší bod tunelu povede necelých 190 metrů pod hladinou moře.

Práce na tunelu začaly už v roce 2016 a tunel by se měl otevřít ještě před Vánocemi, jak uvedl Teitur Samuelsen, generální ředitel společnosti Estunlar. "Má úžasný kruhový objezd pod Atlantským oceánem, který vyzdobil slavný faerský umělec Trondur Patursson,“ řekl Samuelsen.

Podvodní kruháč přitahuje pozornost

"První kruhový objezd pod Atlantským oceánem je realitou," tweetovala Kristina Hafoss, členka parlamentu Faerských ostrovů. "Toto je součást našeho nového 11 km podmořského tunelu spojujícího 2 z našich 18 ostrovů novým a inovativním způsobem."

A takových oslavných reakcí jsou plné sociální sítě a není se co divit. Je to další pokrok a využití technologií. A navíc se rovněž už staví tunel Sandoyar, který bude po dokončení v roce 2023 téměř stejně dlouhý jako tunel Eysturoyar. Podle NCC jsou tyto dva tunely největší investicí do infrastruktury v historii Faerských ostrovů.

Faerské ostrovy, které se nacházejí v severním Atlantiku, jsou samosprávným národem v Dánském království a budou disponovat nejmodernější infrastrukturou současnosti. Dále čtěte: Raketový motor, který poskytuje solární tepelný pohon, už není jen šílenou teorií.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod