Riziko vypálení displeje u moderní elektroniky. Hrozí trvalé poškození více zatížených částí

 Technologie 
05. prosince 2020 12:20 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé technologie zobrazovacích panelů jsou náchylnější na vypálení Pixabay
Současné elektronické výrobky jsou osazeny různými typy displejů. U některých hrozí trvalé poškození více zatížených částí. Máme další informace a rady pro případný nákup.

Vypálení displeje neznamená, že by se na daném místě nezobrazoval žádný obraz, ale znamená, že na určitém jednolitém pozadí budou vidět například obrysy loga často sledované televizní stanice či počitadlo skóre oblíbené hry. V angličtině se pro problém používá slovo "burn-in".

Rizikové technologie

Dříve se mezi rizikové technologie, které trpěly na vypalování obrazu, řadily plazmové obrazovky. Ty se už nějakou dobu nevyrábějí, zejména z důvodu vysoké spotřeby, třebaže jejich obrazové kvality byly na velmi slušné úrovni. Dnes patří mezi rizikové technologie AMOLED či OLED. To znamená, že ohroženy jsou jak mobilní telefony, tablety, chytré hodinky, tak i některé televize. Paradoxně jde o technologie, které poskytují velmi slušnou kvalitu obrazu a zejména jejich kontrastní poměr je vynikající.

Kdy je riziko největší

Největším rizikem jsou trvale zobrazené intenzivní údaje. U televize jde o loga některých stanic. V zahraničí jsou často ukazovány poškozené obrazovky po sledování zpravodajské stanice CNN, která používá poměrně agresivní nápisy ve spodní části obrazovky. U mobilních telefonů se objevují vypálené obrysy v oblasti klávesnice či v místě, kde jsou jasná počítadla skóre v mobilních hrách či dokonce na úrovni stále zobrazené stavové lišty. Rovněž pokud provozujete na televizi herní konzole, můžete se setkat s podobným problémem. Riziko narůstá také s tím, jakou máte nastavenou úroveň jasu a kontrastu. Při prováděných testech na vypalování obrazovek se většinou používá metoda stálého zobrazení při maximálním jasu i kontrastu. Pak lze obrazovku vypálit poměrně rychle. 

Jak se rozhodnout

Máte-li jakékoli pochybnosti a obavy, je určitě lepší se trvalému vypalování obrazu vyhnout a pořídit si mobil s technologií IPS nebo televizor s obyčejným LCD či vylepšeným QLED. Přijdete ale o určitou kvalitu obrazu. Na druhou stranu můžete uvážit, že zdůrazňování rizika vypalování obrazu může být i marketingový problém, kdy se někteří výrobci snaží potlačit prodeje svých konkurentů. Ostatně když se podíváte v prodejně na zapnuté televizory, snadno si uděláte představu o tom, který obraz je lepší. Mnoho uživatelů také konstatuje, že při běžném sledování filmů a používání po několik hodin denně nemají ani po několika letech žádné problémy. Je proto třeba uvážit také způsob vašeho používání. Pro televizi připojenou k herní konzoli volit raději technologii odolnou vůči vypalování. Pro převážně filmový provoz bez loga stanice nebo s různými logy volit OLED. U mobilních telefonů se nezdá problém tak žhavý, neboť velká část uživatelů mění mobil relativně často, rozhodně častěji než televizi. Takový postup sice není zrovna ekologický, jak se můžete dozvědět zde, ale bohužel je dost běžný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47