Satelitní snímky naznačují, že Severní Korea trénuje kamikadze delfíny

 Vojenství 
26. listopadu 2020 10:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Cvičí Korea po vzoru Ruska delfíny jako kamikadze? Depositphotos
Satelitní snímky řeky v Severní Koreji naznačují, že země udržuje populaci delfínů, pravděpodobně pro vojenské účely.

Nádrže se zdají být podobné těm, která používají země, jež trénují mořské savce pro vojenské mise. Agresivní vojenské postavení Severní Koreje naznačuje, že učí delfíny provádět útoky na nepřátelské lodě během případného válečného konfliktu.

Korea schovává delfíny v řece

Místo, kterého si všiml U.S. Naval Institute News's H. I. Sutton, je na přítoku řeky Taedong, jen několik kilometrů od místa, kde řeka ústí do Žlutého moře. Místo původně obsahovalo dvě kruhové nádrže, jejichž počet se v posledním roce rozšířil na pět. Poprvé satelity nádrže zachytily v roce 2016.

Podle Suttona jsou nádrže podobné těm, které používají americké a ruské vojenské síly k chovu mořských savců. Obě země mají aktivní námořní programy savců, v nichž jsou delfíni cvičeni k detekci potápěčů a sabotérů.

Delfíni ve službě amerického námořnictva se označují jako Mark 7 Marine Mammal Systems a jsou vyškoleni k označování podvodních min k likvidaci lidskými potápěči. Sutton také věří, že ruské námořnictvo vyslalo delfíny na svou základnu v Tartusu v Sýrii, aby zajistili bezpečnost pro své válečné lodě.

Korea se vymlouvá na chov ryb

Severní Korea samozřejmě výcvik delfínů pro vojenské účely nepotvrdila. Místo toho tvrdí, že nádrže jsou domovem chovných ryb, nikoliv cvičených delfínů. Tyto nádrže se ale od těch chovných liší. Nádrže rybářských farem v zemi jsou čtvercové a nacházejí se podél řeky Taedong směrem do vnitrozemí.

Proč by Severní Korea vůbec měla cvičit vojenské delfíny? Pchjongjang má svůj arzenál zbraní, včetně děl, ponorek a speciálních komand k provádění drobných útoků proti Jižní Koreji. Účelem těchto útoků je především zastrašovat.

V roce 2016 plukovník Viktor Baranets ve výslužbě, který sledoval výcvik sovětských a později ruských vojenských delfínů, řekl pro The Guardian, že ruští delfíni byli cvičeni k provádění kamikadze útoků proti nepřátelským lodím, přičemž na své cíle nesli výbušné nálože. A to jsou mise, které jsou do značné míry v souladu se severokorejským provokatérským scénářem. Dále čtěte: Americké námořnictvo bude detekovat ponorky přímo z nebe radarem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47