Kvalitní zvuk pro vaše video

 PC a Mobily 
20. listopadu 2020 11:08 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybavení pro kvalitní zvuk zahrnuje mikrofony, záznamová zařízení i počítač s příslušným programem Pixabay
Pokud jste už zkušenými filmaři amatéry, budete patrně vědět, jak na věc. Pokud ale teprve začínáte, možná vám některé rady přijdou vhod.

Pořídit relativně kvalitní obrazový záznam, je dnes už poměrně jednoduché. Možná jste ale udělali tu zkušenost, že se zvukem to tak růžové nebývá. A proto je třeba vědět, jak na to.

Externí mikrofony

Základním problémem veškerého natáčení zvuku u videa je skutečnost, že mikrofony na záznamovém zařízení jsou obvykle mnohem dál, než by bylo třeba. Navíc jsou některá zařízení vybavena vysloveně nekvalitními mikrofony. To platí zejména pro starší zrcadlovky, které byly pro záznam videa určeny spíš okrajově, byť mohly poskytovat slušný obraz. Nákup externích mikrofonů je proto dobrým řešením. Lze koupit mikrofony monofonní, které třeba umožní díky své charakteristice vypíchnout zvuk uprostřed záběru. Lze si opatřit mikrofony stereofonní, které se hodí pro věrný záznam v daném prostoru. Jestliže řešíte spíš natáčení reportáží, není špatný klasický mikrofon připojený prostřednictvím kabelu. Zkrátka se zvukem je tomu právě tak, jako s obrazem. Za kvalitu je třeba připlatit.

Externí rekordér

Zajímavou variantou je pořízení externího rekordéru, který můžete umístit do prostoru tak, aby snímal zvuk z optimální vzdálenosti. Na trhu je celá řada zařízení, takže stačí jen věnovat čas pročtení jednotlivých doporučení a technických specifikací. Počítejte také s tím, že je vhodné umístit externí rekordér na samostatný stativ. Může jít i o velmi jednoduchý stativ, který ale usnadní nastavit optimální výšku pro záznam zvuku. I když může mít externí nahrávací zařízení relativně kvalitní mikrofony, přece i k němu se dají připojit i mikrofony externí. Samostatný rekordér má navíc tu obrovskou výhodu, že řeší záznam zvuku pro taková zařízení, která nemají vstup na externí mikrofon.

Tyto rekordéry umožňují ještě jednu skvělou věc, která je trochu podobná tomu, co umí počítač a příslušný program pro záznam zvuku. Můžete totiž několik stop nahrávat a jiné poslouchat. Pomocí externího rekordéru jste tedy schopni pořídit třeba i záznam, na němž hraje celá kapela, ale ve skutečnosti jste za produkcí třeba jen vy sami.

Počítač bude nutností

Přes sebelepší zvukové zařízení se nevyhnete určitým úpravám na počítači. V nejjednodušším případě můžete při sestřihu videa upravovat hlasitost jednotlivých částí nahrávky. Dají se uplatnit i určité zvukové filtry, které vás zbaví třeba nadbytečného šumu a určitých nežádoucích ruchů. Při použití externího rekordéru se nevyhnete synchronizaci obrazu a zvuku. Z toho důvodu se u klasického filmu používá klapka. Výrazné klapnutí je na zvukové stopě z interního záznamu i z externího dobře vidět, a snadno se tak obě stopy nasunou nad sebe. Současné moderní programy jsou schopné i automatizované synchronizace. Pokud to váš program neumí, budete si muset se vším pohrát ručně, ale řešit se věc dá. Na počítači ale můžete využít i některé specializované zvukové programy, které váš zvuk upraví tak, abyste podpořili obraz podle potřeby. Dají se přidat různé dozvuky, zkreslení, prostorové efekty. To vše teprve dodá kvalitu, která začne připomínat to, nač jste zvyklí z televize. Základem je ale kvalitní záznam přes kvalitní mikrofon. Pokud se potřebujete orientovat přece jen i v otázkách kvality obrazu, zkuste článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve