Během práce z domova jsou notebooky více namáhané. Jak je chránit, aby takovou zátěž vydržely

 PC a Mobily 
17. listopadu 2020 09:09 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Při práci z domova je potřeba věnovat zařízením větší péči Depositphotos
Práce z domova během pandemie koronaviru je sice pro mnohé pohodlnější, ale domácí notebooky a počítače dostávají pořádně zabrat. Namáháme je totiž více než obvykle a tím zkracujeme jejich životnost.

Jak tedy o naše počítače a notebooky pečovat, aby vydržely co nejdéle? Pokud s nimi totiž pracujeme o mnoho intenzivněji než obvykle, potřebují také intenzivnější péči.

Časté zapínání a vypínání je nevhodné

Notebooky a počítače zcela jistě vypínáme na noc, aby tzv. vychladly. Jenomže když pracujeme z domova, zcela určitě je vypínáme a zapínáme mnohokrát za den, aniž bychom si uvědomili, že tím svá zařízení nadměrně zatěžujeme. Jak je to možné?

Je to jednoduché. Tím, jak je vypínáme a zapínáme, neustále měníme jejich vnitřní teplotu, což má vliv na součástky, které se tak častěji rozpínají a zase smršťují. A tím se samozřejmě rychleji opotřebovávají. Proto odborníci radí, abychom i při práci z domova raději svoje notebooky a počítače vypínali a zapínali co nejméně.

Okolní teplota je důležitá

Vzledem k tomu, že venku panuje pravé podzimní počasí, nehrozí zrovna vašim osobním počítačům přehřátí z horka či od sluníčka. Přesto je důležité vědět, že vyšší teploty těmto zařízením nedělají dobře, a to z podobného důvodu jako u častého vypínání a zapínání.

Proto při práci z domova dbejte na to, abyste si vybrali takové pracovní místo, kde nebude přetopeno, počítač nebudete nechávat poblíž topení nebo dokonce na dece či v peřině.

Kromě toho se snažte s vaším notebookem manipulovat co nejméně a už vůbec se vyvarujte otřesům.

Dbejte na čistotu a odstraňujte prach

Tak tohle je zajisté klasika. Všichni víme, že počítače a notebooky zkrátka prach rádi nemají. Prach a nečistoty jsou pro tato zařízení těmi největšími nepřáteli. A pokud už máte svůj notebook nějaký ten pátek a ještě jste ho nenechali nikdy vyčistit, pak zatížení, kterým prochází nyní, když pracujete z domova, může pro něj být tou poslední kapkou.

Rozhodně tedy dbejte na to, abyste v okolí svého počítače či notebooku měli čisto, při práci na zařízení nekuřte ani nejezte a pravidelně vysávejte mřížky počítače.

Každopádně odborníci radí, abyste svůj počítač či notebook nechávali pravidelně čistit každý rok. Takže až zase budou tyto služby dostupné, dopřejte svému zařízení pořádné vyčištění po zátěži, kterou si prošlo během vaší práce z domova. Dále čtěte: Odpověď na otázku, zda existuje souvislost mezi koronavirem a rozmístěním věží 5G, je jasná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve