Jednou z nejpozoruhodnějších zbraní na světě je sovětský podmořský kulomet

 Vojenství 
10. listopadu 2020 13:26 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Prototyp sovětského kulometu byl určen k boji pod hladinou Wikimedia Commons / Remigiusz Wilk
Jednou z nejpozoruhodnějších zbraní na světě je podmořský kulomet AG-206 sovětské výroby, který navrhla Ruská kancelář pro průmyslový design (TSNIITOCHMASH). Tato unikátní zbraň byla navržena pro ochranu potápěčů a posádky sloužící na palubě jaderných ponorek.

Za dobu existence lidstva bylo vyrobeno obrovské množství nejrůznějších zbraní. Jednou z nejpozoruhodnějších z nich zůstává sovětský prototyp podmořského kulometu. Tato unikátní podmořská zbraň s označením AG-026 vznikla na konci 70. let, stejně jako legendární útočná puška AK-47M.

Za návrhem této zbraně stojí podobně jak za vývojem kosmické pistole inženýři z kanceláře pro průmyslový design (TSNIITOCHMASH). Tento kulomet byl také navržen pro použití v sovětských miniponorkách třídy Triton pro přepravu potápěčů.

Zajímavá konstrukce

Zbraň byla velice dobře zpracovaná a využívala speciální prodloužené náboje, které vykazovaly mnohem lepší stabilizaci pod vodou. Samotný kulomet je střelnou zbraní s pevným úderníkem a je vybaven dvojicí setrvačníků a ozubených kol, které pomáhají zajistit hladký chod zpětného rázu a znovunabíjení zbraně.

Zbraň byla navržena k ochraně sovětských plavidel před sabotéry. Kulomet měl hladce fungovat do maximální hloubky deseti metrů. Zbraň využívá speciální zúžené náboje ráže 5,66 x 39 mm, které s délkou hlavně 5 85 mm, dokáží pod vodní hladinou vystřelit rychlostí až 365 metrů za vteřinu. 

Výzbroj ponorek

Tato zbraň s dlouhou hlavní může spolehlivě zasáhnout podvodní cíle na vzdálenost několika desítek metrů. Původně měl kulomet služit potápěčům, kteří chránili zakotvené lodě, před nepřítelem, který se je mohl snažit odpálit podmořskou minou. Později se však měla stát vybavením sovětských ponorek baltských a černomořských flotil sloužících poblíž hranic NATO v Evropě. Dále čtěte: (Severní Korea se chlubí novými děsivými zbraněmi).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve