Na co si dát pozor při výběru chytrých hodinek

 PC a Mobily 
02. listopadu 2020 08:45 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chytré hodinky usnadňují práci i zábavu, ale jsou náchylné k poškození Pixabay
Nositelná elektronika se stává běžnou součástí našeho života. Při jejím výběru se necháme často zlákat zvučnými značkami a jsme ochotni utratit velké peníze. Máme však informace, které by měly nadšení přibrzdit.

Různé sportovní náramky a chytré hodinky se staly běžným vybavením. Dají se sehnat za různé částky a mnohé určitě dělají svým majitelům radost. Ne ale vždycky.

Malé opakování

Pro ty, kdo nemají ještě jasnou představu o tom, co by měl takový chytrý přístroj na zápěstí umět, lze připomenout, že by měl vedle času a ušlých kroků být schopný zobrazovat notifikace z telefonu, měřit srdeční tep, sledovat vaši aktivitu. Podle typu se jednotlivá zařízení velmi liší ve svých schopnostech. S některými si i zatelefonujete, protože mají reproduktorek i mikrofon. Některá přehrají hudbu, což se hodí při sportu. Určité typy lze používat při plavání, protože mají příslušnou certifikaci a zvládnou pobyt pod vodou. Lepší zařízení mají GPS, takže umí sama sledovat vaši trasu se značnou přesností. Bývají také vybaveny barometrem, a proto umí měřit i nastoupaná patra, nadmořskou výšku a další údaje. Poslední varianty těch nejlepších přístrojů vám udělají i EKG. Samozřejmostí je měření okysličení. Někdy umožňují platby.

Problémy

Bohužel i u renomovaných výrobců dochází k různým poškozením a následné nefunkčnosti produktu. Typickým příkladem ale nejsou poškození displeje, což by se nabízelo, ani různá mechanická poškození, ale poškození elektroniky uvnitř. Displej totiž většina uživatelů chrání přídavnými sklíčky a na drahé hodinky na ruce jsou lidé opatrní. I přes všechnu snahu mnozí reportují různé poruchy, které se dostavují v některých případech téměř okamžitě, v jiných po pár měsících, a velmi často po době, která lehce přesahuje obvyklou mezinárodní záruku 12 měsíců. Nabízí se proto otázka, zda si někteří z nositelné elektroniky neudělali zlatý důl, případně zda je na vině jen titěrná konstrukce a špatný odvod tepla.

Jisté je, že u řady přístrojů přestávají fungovat jednotlivé senzory. Najednou a bez zjevné příčiny už nezměříte nadmořskou výšku. Bez varování přestane fungovat měření kroků a senzor srdečního tepu. Docela často končí vodotěsné chytré hodinky jako utopené, protože do nich pronikla voda. A velmi často není záruka uznána, protože se buď objeví nějaký mechanický šrám, případně proto, že se uvnitř přístroje objeví vlhkost. Pokud namítnete, že jde o vinu výrobce, máte možná pravdu, ale záruka stejně není uznána. V reálu dochází k tomu, že se při sportu i jindy potíte, váš pot postupně rozežere izolační vrstvu a při následném plavání s hodinkami dojde k jejich zničení. A právě poškození izolační vrstvy jde na váš účet. A to doslova. Ceny za opravy bývají tak vysoké, že se prakticky nevyplatí přístroj opravovat.

Řešení

Chytré hodinky si můžete koupit za tři tisíce korun, ale také za třicet tisíc. Máte-li opravdu vážné důvody k tomu, abyste si kupovali dražší model, určitě si před koupí pročtěte podrobně všechna fóra. Jedná-li se o model nový, prohlédněte si fóra konstrukčně podobných předchůdců. Najdete tam odpověď, zda je váš nápad dobrý. Zkuste si uvědomit, že si kupujete zařízení, které pravděpodobně vydrží jediný rok. Stojí vám opravdu za to? A máte tolik peněz? Jestliže vám připadnou dva až tři tisíce za měsíc jako příliš, pak jděte bez obav do levných modelů. Kolem čtyř tisíc jich najdete celou řadu a tato cena je přece jen přijatelnější i v případě, že dojde k poškození. Případně se připravte na to, že budete po čase na zápěstí nosit hodinky, které o dost zhloupnou. Pokud ovšem budou vůbec fungovat. Pokud vám neuznají záruku, můžete se pak bez obav pustit do záchranné opravy i sami. Inspirací vám může být příspěvek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve