Podle čeho vybrat tiskárnu k počítači a vyhnout se zbytečným finančním ztrátám

 PC a Mobily 
22. ledna 2021 14:07 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru tiskárny můžete udělat mnoho chyb. Je třeba vše promyslet. Pixabay
Koupí nevhodné tiskárny si můžete způsobit nejen špatnou náladu, ale také značné finanční ztráty. Nebude proto od věci se dozvědět, podle čeho svou tiskárnu vybrat.

Dnes je k dispozici na trhu široký výběr tiskáren od různých výrobců. Vybrat ovšem takovou, která bude splňovat všechny požadavky, není zcela jednoduché. Máme pro vás ale určité informace, které vám výběr usnadní.

Základní typy

Dříve hojně užívané jehličkové tiskárny jsou dnes raritou. V současnosti budete tedy postaveni před otázku, zda si pořídíte inkoustovou, laserovou či LED tiskárnu, a zda tato bude černobílá či barevná. Z určitých důvodů můžete potřebovat i přenosnou tiskárnu fotografií, ale určitě to nebude většinová volba. Do hry může vstoupit obliba určitého výrobce, případně zkušenosti s předchozími modely či zkušenosti známých a kolegů. Samotná technologie tisku ale není tím nejdůležitějším. Mnohem důležitější je, nač chcete tiskárnu používat. A pak tu jsou některé další parametry, které mohou rozhodnout.

Tisk fotografií

Jestliže počítáte s tím, že budete tisknout fotografie, budete potřebovat inkoustovou tiskárnu. Můžete samozřejmě volit i tiskárnu termosublimační, ale jednotlivé fotografie jsou velmi drahé. Pokud se vrátíme k inkoustové tiskárně, bude vhodnější volit takovou, která má oddělené nádržky na barvy. Existují tiskárny, které mají dvě nádržky. Černou a trojbarevnou. Tisk u nich nebývá příliš ekonomický. Výhodnější jsou tiskárny, které mají nejčastěji pět, někdy i šest dělených inkoustů. Čím více, tím vyšší kvalitu můžete předpokládat. V parametrech sledujte hodnotu rozlišení. Čím bude vyšší, tím kvalitnější bude tisk. Vždycky se také podívejte na cenu spotřebního materiálu, tedy inkoustu. Sledujte i ceny alternativních výrobců. Pozor, u inkoustových tiskáren je třeba dbát na to, aby vám nezaschnul inkoust v tiskové hlavě. O tom jsme psali dříve zde.

Tisk textu

Na tisk textu je vynikající laserová tiskárna. Existuje v mnoha provedeních. Od malých a levných tiskáren, přes větší černobílé stroje kombinované i se skenerem, až k tiskárnám, které umí tisknout i barevně a mají spoustu dalších funkcí. Tisk je skvělý hlavně proto, že je přesný, nerozpíjí se a na papíru zůstává i po jeho namočení. Barevný tisk je také dobrý, ale nelze tisknout na fotopapír. Pro kvalitnější fotky tak musíte volit speciální lesklé papíry do laserových tiskáren. Ale kvalitní inkoustové tiskárně se to stejně nevyrovná. I zde je důležité vždy prohlédnout ceny spotřebního materiálu. Jen pro zajímavost lze uvést, že cena originálních tonerů do barevné laserové tiskárny může převýšit pořizovací cenu celé tiskárny. A současně platí, že pro některé modely existují alternativní výrobci, kteří nabízí toner za zlomek ceny toho originálního. Místo 3500 Kč tak zaplatíte jen 150 Kč.

Další důležité parametry

Mezi velmi důležité parametry patří schopnost duplexního tisku. Ten může být buď manuální, což je k ničemu, neboť byste museli každou stránku vkládat do stroje ručně. Velmi dobrý je tedy automatický duplex, kdy jen zvolíte tisk oboustranný a vše se již děje samo. Dalším zajímavým parametrem je bezdrátové připojení. Nemusíte tak tahat kabely, stačí mít jen propojenou tiskárnu na stejnou síť, do které je zapojen i počítač. Bezdrátově dnes funguje i skenování. Také se zajímejte o to, zda si můžete základní výměny toho, co je třeba měnit, provádět sami doma. Jistě jsou tací uživatelé, kteří si nevymění ani toner, ale určitě bude dobré vědět, že na tiskárně, kterou si kupujete, si můžete vyměnit doma i tiskový válec či třeba u inkoustových tiskáren tiskovou hlavu. Zvažte také, na jaké materiály tiskárna tiskne. Jsou lidé, kteří potřebují tisk na fólie. Hodně často se řeší tisk na obálky. Některé inkoustové tiskárny umí potisknout třeba i CD či DVD. Také bude v některých případech rozhodující velikost. Řada tiskáren je dnes vybavena skenerem a mohou sloužit jako jednoduché kopírky. Pro některá použití je důležité mít na tiskárně displej a možnost tisku z flash disku nebo z připojeného fotoaparátu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve