Kompletní seznam informací, které o vás Amazon sbírá. Raději jej vůbec nepoužívejte

 PC a Mobily 
22. listopadu 2021 18:06 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Produkty Amazonu je lepší vůbec nepoužívat Pixabay
Jako zákonodárce ve Virginii Ibraheem Samirah studoval otázky ochrany soukromí na internetu. Přesto byl ohromen, když se dozvěděl všechny podrobnosti o informacích, které o něm Amazon nasbíral.

Amazon mimo jiné měl z jeho telefonu více než 1000 kontaktů. Také měl přesný záznam toho, co Samirah poslouchal 17. prosince minulého roku. Společnost znala každé vyhledávání, které provedl na její platformě, a rovněž další vyhledávání souvisejících se zdravím, které považoval za soukromé. "Prodávají produkty, nebo špehují běžné lidi?" zeptal se Samirah, demokratický člen Virginia House of Delegates.

To ale není zdaleka vše

Společnost shromažďuje obrovské množství informací o svých zákaznících a tato data začala na požádání zpřístupňovat všem počátkem loňského roku poté, co se pokusila a nedokázala překonat kalifornské opatření z roku 2018, které takovéto zveřejnění vyžadovalo. 

Sedm reportérů Reuters také získalo svoje záznamy z Amazonu. A data odhalují schopnost společnosti shromáždit dokonce i intimní portréty jednotlivých spotřebitelů. Amazon shromažďuje data o spotřebitelích prostřednictvím svého hlasového asistenta Alexa, svého e-commerce marketplace, e-čteček Kindle, audioknih Audible, svých video a hudebních platforem, domácích bezpečnostních kamer a fitness trackerů. Zařízení s podporou Alexa pořizují záznamy v domácnostech lidí a bezpečnostní kamery Ring zachytí každého návštěvníka. Takové informace mohou odhalit výšku, váhu a zdraví člověka, jeho etnický původ a politické sklony, čtenářské a nákupní návyky a dokonce místo pobytu v kterýkoliv daný den a také s kým se potkali. Dokumenty jednoho reportéra odhalily, že Amazon v období od prosince 2017 do června 2021 shromáždil více než 90 000 nahrávek Alexa jeho rodinných příslušníků, v průměru asi 70 denně. Nahrávky obsahovaly podrobnosti, jako jsou jména reportérových malých dětí a jejich oblíbené písničky. 

Alexa navíc nevhodně komunikuje s dětmi

Amazon například v domě reportéra Reuters zachytil, jak se děti ptají, jak by mohly přesvědčit své rodiče, aby je nechali si hrát a od Alexy dostal podrobné pokyny, jak přesvědčit rodiče, aby jim koupili videohry. "Buďte plně připraveny," radila dětem Alexa, "abyste vyvrátili běžné argumenty rodičů jako příliš násilné, příliš drahé nebo „ve škole se vám nedaří dost dobře." Některé nahrávky zahrnovaly rozhovory mezi členy rodiny pomocí zařízení Alexa ke komunikaci napříč různými částmi domu. Na záznamech je mimo jiné i zachyceno, jak se jedno z dětí ptá: "Alexo, co je to vagína?"  nebo "Alexo, co znamená otroctví?"

Reportér Reuters si neuvědomoval, že Amazon pořizuje a archivuje nahrávky, dokud nepožádal o zveřejnění dat. Jak se ukázalo, Amazon sledoval celou rodinu. Amazon se sice brání, že jeho produkty Alexa jsou navrženy tak, aby zaznamenávaly co nejméně, a to počínaje spouštěcím slovem Alexa a konče finálním příkazem uživatele. Nahrávky reportérovy rodiny však očividně svědčí o tom, že asistent pořizoval i delší rozhovory.

Co s tím

Máte doma Alexu a používáte další služby Amazonu a nyní jste v šoku? Jediný způsob, jak mohou zákazníci smazat většinu svých osobních údajů, je uzavřít svůj účet, jak uvedl sám Amazon. Společnost uvedla, že po uzavření účtu uchovává některé informace, jako je historie nákupů, aby splnila zákonné povinnosti. Amazon uvedl, že zákazníkům umožňuje upravit nastavení hlasových asistentů a dalších služeb, aby omezili množství shromažďovaných dat. Uživatelé Alexa mohou například zabránit Amazonu v ukládání jejich nahrávek nebo je nechat pravidelně mazat. A mohou odpojit své kontakty nebo kalendáře od svých chytrých reproduktorových zařízení, pokud nechtějí používat funkce Alexa pro volání nebo plánování. Zákazník se může odhlásit z pořizování svých nahrávek Alexou, ale musí procházet řadou nabídek a dvěma varováními, která říkají, že při vypnutí této funkce pak nemusí dobře fungovat. Rovněž při omezení sběru dat nemusí být uživatelé schopni personalizovat některé funkce, jako je třeba přehrávání hudby. Dále čtěte: Vymažte Google Chrome ze svého mobilu, varují odborníci uživatele z celého světa.

Zdroj: NY Post.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve