Vymažte Google Chrome ze svého mobilu, varují odborníci uživatele z celého světa

 PC a Mobily 
12. listopadu 2021 11:36 / Mirka Malá
  26
📷
2 fotografie v galerii
Vyměňte Chrome za jiný prohlížeč Pixabay
Je tu nové urgentní varování pro uživatele Google Chrome. Bylo totiž zjištěno, že prohlížeč shromažďuje citlivá data telefonu, aniž by o tom uživatelé věděli. Navíc to není ojedinělý případ a problémů s Google Chrome je mnohem víc.

Chrome už se dostal do problémů kvůli odložení odstranění sledovacích souborů cookie třetích stran, kvůli nedostatkům v ochraně soukromí, kvůli datům, která jeho aplikace shromažďuje z telefonů, a kvůli debaklu FLoC. Toto nové varování je tedy jen posledním z dlouhé řady.

Google jako největší podvodník

Minulý měsíc byla odhalena aplikace Facebooku, která sledovala uživatele iPhone. Facebook je jedním z nejdravějších sběračů dat na světě a tyto citlivé informace používá ke sledování chování, což souvisí s mimořádným množstvím dat, které shromažďuje.

Facebook ale není úplně největším sběračem dat na světě, tento post totiž patří Googlu. Na rozdíl od Facebooku, který byl tvrdě zasažen nejnovějšími opatřeními společnosti Apple na ochranu soukromí, příjmy společnosti Google z digitální reklamy nadále rostou. Realita je taková, že zatímco Facebook/Meta funguje jako hromosvod, Google je mnohem větší hrozbou pro vaše soukromí. 

Proč tomu tak je? Zatímco Facebook shromažďoval tyto informace pro sebe, Chrome je rád shromažďuje pro ostatní a nebudeme si nic nahlávat. Obchod s informacemi jen kvete. Třetí strany tak od Googlu vědí vše o každé vaší aktivitě, každém vašem chování.

Výzkumník Tommy Mysk varuje, že "pohybový senzor je ve výchozím nastavení přístupný všem v systému Android/Chrome, zatímco Safari/iOS chrání přístup pomocí oprávnění. Mnohem horší však je, že Chrome to dělá, i když je nastaven na anonymní prohlížení nebo režim anonymní." Jedná se navíc o data, která Chrome zpřístupňuje všem stranám, které o to požádají, a to ve výchozím nastavení.

Používání Chrome na iPhonu je bezpečnější než na Androidu, protože Apple blokuje tento typ sběru dat pro všechny prohlížeče. 

Jak se více chránit

Apple nabízí Safari ve výchozím nastavení. Jeho nejnovější inovace Private Relay přerušuje spojení mezi identitami uživatelů a webovými stránkami, čímž v podstatě podkopává základní fungování webových trackerů. Google by nikdy nemohl následovat jejich příklad, vážně by to poškodilo jeho obchodní model. Chrome je izolován jako jediný hlavní prohlížeč, který dosud nezastavil sledování napříč weby, jediný prohlížeč, který shromažďuje obrovské množství dat, z nichž všechna jsou zpětně propojena s identitou uživatelů, jediný hlavní prohlížeč, který vytlačil FLoC, navzdory četným varováním o ochraně osobních údajů.

V systému Android můžete Chrome smazat tak, že v nastavení deaktivujete standardní prohlížeč. "Pravidlem v informační bezpečnosti,“ varuje Mysk, „je, že soukromé informace by měly být chráněny. Přístup k akcelerometru by měl být chráněn.“ Chrome je nejpopulárnější prohlížeč na světě, ovládaný největším světovým gigantem v oblasti digitální reklamy, subjektem, který kontroluje 75 % sledování webu. Matematika je jednoduchá. Dokud uživatelé neučiní rozhodnutí, která kladou soukromí na první místo, nemůžeme očekávat, že se něco změní. Dále čtěte: V telefonech iPhone je obrovská chyba. Dejte si na ni pozor.

Zdroj: Forbes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod