Mobilní telefon způsobil požár v letadle Alaska Airlines

 PC a Mobily 
27. srpna 2021 21:07 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mobil je lepší v letadle zcela vypnout Depositphotos
Také se vždy tak trochu zlobíte, když vás v letadle požádají, abyste vypnuli své mobilní telefony a další podobná zařízení? Důvodů je hned několik a aerolinie Alaska Airlines takový průšvih s mobilem zažily na vlastní kůži.

Mobilní telefon cestujícího v letadle Alaska Airlines začal hořet na palubě letadla poté, co letadlo přistálo a čekalo na přidělení brány pro výstup cestujících.

Přehřátý mobil

Mobilní telefon se podle oficiálního prohlášení dopravce přehřál a začal jiskřit. Posádka zabránila rozšíření požáru pomocí hasicích přístrojů a speciálního vaku na baterie. Aerolinky dokonce nasadily evakuační skluzavky letadla pro evakuaci cestujících, protože v letadle byl kouř a viditelnost byla nízká.

129 pasažérů a šest členů posádky tedy muselo vyklouzat z letadla ven, dva z cestujících dokonce kvůli tomuto incidentu skončili v nemocnici.

Proč vypínat mobil v letadle

Vypínání mobilu v letadle, nebo jeho uvedení do režimu letadla, má ale zcela jiný důvod, než je zrovna hrozba vznícení telefonu přímo na palubě. Hlavní problém spočívá v tom, že pokud mobil není v režimu letadlo nebo zcela vypnutý, pak se snaží neustále vyhledávat signál, což ruší komunikaci pilotů.

Jakmile tedy není mobil vypnutý nebo v režimu letadlo, pak se může stát, že piloti místo jeden druhého nebo řídicí věže slyší zvuk, který dost možná sami znáte, když například telefonujete příliš blízko u televize. A to samozřejmě může ohrozit bezpečnost celého letu.

Pokud v letadle přímo mobil nevypnete, ale necháte ho v režimu letadlo, může dojít i k jeho přehřátí, jak se to tedy nakonec stalo při letu Alaska Airlines. Mobily se totiž přehřívají poměrně snadno. V letadle stačí, když je uložíte nešikovně a zařízení pak vadí i okolní teplota, nebo necháte na pozadí běžet různé aplikace. V součtu všech možných okolností pak může dojít k přehřátí telefonu a následnému požáru na palubě letadla.

Tentokrát k tomu naštěstí došlo až po přistání, i když pro cestující evakuace po skluzavkách asi nebyla zrovna velká zábava. Horší by ovšem byla situace, kdyby k přehřátí a následnému požáru telefonu došlo za letu. Dále čtěte: Mobily s Androidem budou bezpečnější. Budou detekovat malware už na úrovni zdrojového kódu.

Zdroj: Techxplore.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008