Mobily s Androidem budou bezpečnější. Budou detekovat malware už na úrovni zdrojového kódu

 PC a Mobily 
30. července 2021 20:39 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nový software detekuje většinu pokusů o napadení zařízení Pixabay
Mobilní telefony jsou poměrně lehce napadnutelná zařízení. Ty s operačním systémem Android budou v budoucnu chráněny o něco více. Tým v Číně přišel s novinkou, která dokáže detekovat škodlivou aktivitu na úrovni zdrojového kódu.

Nový software pro Android nabízí vlastní optimalizaci sady podpisů, protože detekuje škodlivé aplikace čtením jejich zdrojových kódů. 

Software má neuvěřitelnou úspěšnost

Tým vyvinul prototyp softwaru nazvaného DroidMD. Testovali jej na téměř 30 000 aplikacích, z nichž 3670 je již identifikováno jako malware. A zdá se, že je vysoce spolehlivý, konkrétně jeho přesnost detekce je 95,5 %. Tým poukazuje na to, že jednou z jedinečných charakteristik jejich softwaru je to, že dokáže detekovat malware, který je klonem nebo tzv. "near-miss“ známých virů a malwarů.

Konvenční detekce antiviru a malwaru totiž často nedokáže detekovat takový malware, kde se podpis softwaru může mírně lišit od původního viru. Takže do budoucna je tu pro všechny uživatele operačního systému Android velká naděje, že jejich zařízení budou více bezpečná.

Ohromná popularita aplikací je problém

Vzhledem k tomu, že miliony uživatelů stahují tisíce aplikací každý den, je nezbytně nutné nalézt efektivní a spolehlivý přístup, protože vydávání seznamů se škodlivými aplikacemi či běžný software, které mají zařízení s Androidem chránit, už dávno nestačí.

Navíc vzniká stále více situací, kdy uživatelé smartphonů či tabletů s Androidem přicházejí o osobní data nebo jsou dokonce přes škodlivý malware sledováni.

"V naší budoucí práci učiníme DroidMD odolnějším pro minimalizaci zmatení a zlepšení doby běhu. Mezitím jej rozšíříme o další programovací jazyky, aby detekovaly malware nebo fragmenty škodlivého kódu ze zdrojového kódu, aby odolaly všem bezpečnostním hrozbám,“ oznámil vědecký tým. Dále čtěte: Mohou nás mobily odposlouchávat? Mohou, ale většinou jim všechno stejně řekneme sami.

Zdroj info: InderScience.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod