Otazníky kolem nahrávání telefonních hovorů

 PC a Mobily 
13. května 2021 18:57 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Telefony jsou ve svých schopnostech omezovány Pixabay
Určitě znáte informaci, která se občas ozve, že váš hovor s operátorem bude monitorován. A možná i vás napadlo, jak to je s možností, abyste si nahráli hovory sami. Máme další podrobnější informace.

Nahrávání hovorů je dost užitečná funkce. Bohužel v poslední době pod vlivem ochrany osobních údajů není její využití možné tak, jako dříve. Ale stále možnosti existují a v mnoha případech nejsou nelegální.

Legální či nelegální?

Asi nejčastější otázkou, která se diskutuje na různých fórech, je otázka legality nahrávání telefonních hovorů. Existuje na to pestrá škála názorů a je pravdou, že udělat si v nich jasno není vůbec jednoduché. Ale přece jen se dá problematika shrnout do snadno pochopitelné formulace. Jestliže si hovor nahráváte pro své vlastní soukromé použití, nic nezákonného nečiníte. Jestliže byste ale chtěli hovor jakkoli dál využívat, měli byste mít souhlas druhé strany. Jde o zjednodušení problematiky, ale vyjadřuje to poměrně přesně situaci, která v současnosti je kolem nás. Nelze si proto myslet, že budou soudy uznávat různé nahrávky telefonních hovorů jako důkazy. A už vůbec není možné, abyste bez souhlasu druhé strany komunikace zveřejňovali nahrávky, přepisy či jiné informace z konkrétních hovorů.

K čemu je nahrávání dobré?

Logicky tedy vzniká otázka, k čemu je nahrávání telefonních hovorů dobré. Skutečnost je taková, že i nahrávka pro vlastní potřebu může být velmi užitečná. Typickým příkladem je situace, kdy jedete v autě nebo jdete po ulici a v rámci telefonního hovoru získáváte velké množství informací, které si nemůžete poznamenat. Pokud nebudete mít možnost nahrávání, musíte požádat druhou stranu, aby vám zavolala později. Případně musíte sami zavolat. Takto si hovor nahrajete a následně zpracujete ve chvíli, kdy máte čas a prostor. Jinou možností je vyřešit pomocí nahrávky přeslechnutou informaci. Typické je také použití nahrávky hovoru při pořizování telefonického rozhovoru pro publikování. Druhá strana v takovém případě ví, že je nahrávána, poskytuje dobrovolně rozhovor a vám odpadá nutnost pořizovat si nákladnou speciální techniku, která by záznam pořídila. Pro soukromé účely lze také využít nahrávání při rozhovorech s blízkými. Prarodiče mohou sledovat pokroky svých vnoučat a vracet se k nahrávkám. Děti mohou mít díky nahrávce telefonních hovorů zaznamenány vzpomínky svých rodičů. Existuje jistě i řada dalších příkladů, jak funkci využít.

Technický problém

Bohužel se vlivem ochrany osobních údajů stává z nahrávání stále větší luxus. Dříve byla funkce dostupná přímo v rámci operačního systému Android. Od verze 10 je ale na mnoha přístrojích s nahráváním problém. Některé typy mají ale přesto nahrávání stále z výroby přístupné. Na některých fungují aplikace třetích stran, které lze stáhnout zdarma či zakoupit v obchodě aplikací. Ještě horší situace je na iPhonu. Tam prakticky žádné takové aplikace nejsou a jedinou cestou je tzv. „jailbreak“, tedy softwarový průlom do ochrany operačního systému. To ovšem s sebou nese bezpečnostní i funkční rizika. O možné ztrátě záruky ani nemluvě. U telefonů, kde se nepodaří najít technické řešení, zbývá už jen varianta nahrání hlasitého hovoru jiným zařízením. Jestliže je tedy pro vás funkce nahrávání hovorů důležitá, zjistěte si, zda daný model tuto funkci má už z výroby, případně, zda se dá na konkrétní typ nainstalovat program, který opravdu funguje. Zbývá jen doufat, že se podmínky nebudou nadále zpřísňovat. Ale je pravdou, že ani v mobilním světě není nic jistého. Své o tom vědí i v mobilní divizi LG, jak si můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008