Jak jednoduše získat klávesnici s exotickými znaky

 PC a Mobily 
11. dubna 2021 11:30 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existuje několik cest k exotickým znakům na klávesnici Pixabay
Ať už studujete čínštinu, arabštinu, ruštinu či hebrejštinu, dříve nebo později se dostanete do potíží, jak psát v daném jazyce na počítači. Máme pro vás dobré rady a informace.

Zatímco při použití cizího jazyka na mobilu jde vše hladce, protože podobu klávesnice prostě vidíte před sebou, na klasické fyzické klávesnici jsou stále vaše české a anglické sady znaků. Přesto je několik jednoduchých cest, jak věc vyřešit.

Zakoupení originální klávesnice

Jednou možností je navštívit nějaký e-shop z dané země a objednat si klávesnici s jazykem, který potřebujete. Ne všichni prodejci budou své zboží zasílat do České republiky, ale patrně po chvíli hledání najdete vhodného. Naštěstí jsou i nadnárodní firmy, které toto zboží vedou ve svých skladech a jejich klávesnice obvykle kombinují angličtinu s daným jazykem, o který máte zájem. Jediným problémem tak může být vyšší cena hardwarové klávesnice a poštovné, které se v některých případech může vyšplhat i na několik set korun. Někdy proto tuto cestu vyhodnotíte jako zbytečně složitou. Snazší může být, pokud v dané zemi máte přátele a objednáte si klávesnici jejich prostřednictvím. Věnujte ovšem pozornost rozložení kláves. Některé jazyky mají různé varianty. Bylo by k ničemu získat klávesnici, která by měla jinak rozložené klávesy, než jak potřebujete.

Využití přelepek

Mnohem jednodušší způsob je využití přelepek, které jsou k dispozici pro všemožné jazyky světa. Přelepky bývají řešeny různě. Některé jsou určené pro určitý typ klávesnice a snaží se zakrýt přesně celou plochu. Výhodou je, že při stisku klávesy necítíte, že by bylo na tlačítku něco nalepené. Problémem může být potřeba velké přesnosti při umisťování nálepky, a také fakt, že tyto nálepky obyčejně kompletně překryjí to, co bylo na klávesnici původně. Zajímavým řešením proto mohou být nálepky, které zabírají jen malou oblast tlačítka. Na klávesu se stávajícím popisem tak přidáváte další informaci. Zde je důležité si rozmyslet, v jaké barvě nálepky potřebujete. Modré, žluté či dokonce fosforeskující se hodí na bílý i černý podklad. V ostatních případech musíte použít barvu kontrastní, tedy bílou na černou klávesnici a obráceně. Doporučujeme objednat naráz více sad nálepek. Jednak budete platit jen jedno poštovné, ale také budete mít do zásoby náhradní nálepky pro situaci, kdy se původní začnou odlepovat.

Ručně psané znaky

Úplně nejjednodušší řešení je vzít tenký nesmývatelný fix a na bílou klávesnici si do volných částí kláves znaky domalovat. Záleží na tom, jak krásně umíte psát, ale výsledek vůbec nemusí být špatný. Jen je třeba počítat s tím, že se znaky po nějaké době opotřebují a vy je budete muset obnovit. Odpadá ale problém s cenou, s poštovným, s umístěním jednotlivých znaků. Vše máte ve své režii. Možnou variantou je také vytištění znaků na papír, jejich vyražení či vystřižení a přelepení izolepou. Tento postup je ale příliš složitý a pracný.

Příprava klávesnice

Ať už budete na klávesnici něco lepit či na ni budete psát, musíte buď použít klávesnici novou, anebo tu stávající dokonale vyčistit. Na klávesnici ulpívá mastný film z vašich prstů. Někdy je vrstva nečistot tak značná, že nezaručuje dobré přilnutí nálepek či lihového fixu. Využijte na čištění nejprve saponát na jemném hadříku, a následně použijte lihový přípravek k dokonalému odmaštění. Povrch vytřete dosucha a nechte ještě přirozeně doschnout na vzduchu. Při čištění klávesnice ji držte vzhůru nohama, aby vám dovnitř nevnikla tekutina, která by mohla způsobit nějaké potíže. Více k čištění klávesnice najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47