Jak získat výhodný mobilní tarif

 PC a Mobily 
29. března 2021 14:11 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Neplaťte za mobilní volání zbytečné peníze Pixabay
Od dob, kdy se nám o neomezených tarifech mohlo jen zdát, jsme ušli kus cesty. Bohužel ani dnes není vždy jednoduché získat opravdu výhodný tarif. Máme dobrá doporučení.

Jednotliví operátoři nabízejí různé tarify a lákají na všelijaké slevové akce. Někdy se vám ozvou i různí prodejci z call center. Ne vždy tak ale získáte tu nejlepší nabídku.

Rámcové smlouvy

Velmi výhodné je, pokud jste zaměstnáni u firmy, která má s určitým operátorem uzavřenou rámcovou smlouvu. Jestliže navíc v rámci takové dohody můžete mít i telefonní čísla pro rodinné příslušníky, máte vlastně vyhráno. Tarify jsou výrazně levnější než ty oficiálně nabízené. Na internetu existují různé diskuse, kde se jejich účastníci předhánějí v tom, jak levný mají tarif. Další obrovskou výhodou je, že si v rámci rodiny obvykle voláte zdarma, takže vaše minuty ubývají jen při volání mimo podnikovou síť. Pokud se navíc rozhodnete pro neomezený tarif, nemusíte řešit ani to. Základní tarify bez volných minut stojí v řádu desetikorun. Neomezené tarify i s určitou porcí dat pak bývají levnější než 300 Kč. Máte-li nároky vyšší, můžete data přikoupit.

Jednání s retenčním oddělením

Jestliže nemáte možnost získat výhodnější nabídku prostřednictvím rámcové smlouvy s firmou, kde pracujete, pak nemusíte ještě házet flintu do žita. Někteří lidé se pokoušejí volat k operátorovi a dohodnout si výhodnější tarif. Někdy se taková snaha vyplatí, ale nestává se to příliš často. Mnohem výhodnější je, když rovnou požádáte o přenosová čísla k jinému operátorovi. Pak je třeba být ostražitý a nepromeškat volání z retenčního oddělení, které má jediný úkol. Udržet vás u daného operátora. Musíte mít také dopředu jasné, co chcete. Například zda jsou pro vás důležitější data nebo zda byste raději získali nějaké jiné výhody. Buďte odhodlaní operátora opustit, ale jednejte. Nechte si učinit nabídku, nestyďte se vyjednávat. Někdy si můžete připadat jako na orientálním tržišti, ale věřte, že se tak můžete dobrat k zajímavé ceně nebo k zajímavým službám. Mnoho zákazníků získalo své výhodné tarify právě tímto způsobem.

Nač si dát pozor

Určitě si dejte pozor na to, abyste nepřijali nějaké zvýhodnění, které bude časově omezené. Různé firmy nabízejí v rámci svých služeb slevu na první tři měsíce nebo i na šest měsíců. To ale není věc, která by vás měla zajímat. Chtějte výhodný tarif, který budete moci mít napořád. Nebo alespoň do té doby, než zjistíte, že někdo jiný nabízí něco lepšího. Určitě se zajímejte o zpoplatnění služeb typu MMS či volání do zahraničí. Ty nebývají zahrnuty do volných minut ani do volných SMS. Operátor se tak může snažit právě zde získat peníze, které jinde ztratí. Platí zkrátka to, co platí vždycky – musíte si podrobně prostudovat smlouvu, abyste se nenachytali. Platí to zejména při pořizování telefonu či modemu za zvýhodněnou sazbu. Tam zase hrozí velké doplatky při předčasném ukončení smlouvy. Tu vám sice operátor umožní a nezpoplatní, ale díky dohodě o získání zvýhodněného zařízení si vás stejně může fixovat na delší období, než by se vám mohlo líbit. Někteří lidé si v rámci snahy oprostit se od závislosti na mobilu volí cestu, kdy používají jednoduché tlačítkové přístroje bez internetu. Pak je zase zbytečné, abyste platili za služby, které nikdy nevyužijete. Více o zjištění doby, kterou trávíte na mobilu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47