Trik na přejmenování složek OneDrive v průzkumníku

 PC a Mobily 
17. března 2021 16:32 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovládnout disky v internetu je potřebné Pixabay
OneDrive je cloudové úložiště Microsoftu. Kdo používá i pracovní účet, má někdy problém s příliš dlouhým názvem, který obsahuje název firmy či instituce. Existuje relativně jednoduché řešení, jak jméno alespoň v průzkumníku souborů změnit.

Někdy si firemní IT specialista ani neuvědomí, jaké otravující momenty přinese, pokud při zakládání účtu u Microsoftu vyplní skutečné jméno organizace. Krásným příkladem je „Základní škola a mateřská škola v (zde následuje třeba i několik slov názvu místa), příspěvková organizace. Naštěstí se alespoň z průzkumníka dá vše odstranit. Odjinud bohužel ne. Nebo ne tak snadno.

Postup řešení

Nejprve si musíte v průzkumníku souborů zapnout možnost zobrazení skrytých položek. To uděláte jednoduše. Otevřete průzkumníka a v záložce „Zobrazení“ zatrhnete volbu „Skryté položky“. Pak už jen hledáte ve své složce v Users podsložku AppData. V ní otevřete složku Local. Otevřete složku Microsoft a v ní pak složku OneDrive. Nebojte, už jsme téměř na konci spletité cesty. Zbývá už jen rozkliknout složku Settings. V ní jsou složky Business1, případně i s dalšími čísly. Ve složce jsou dva soubory s dlouhým podivným názvem. První má příponu DAT a ten nás nezajímá. Důležitý je ten druhý. Otevřete jej v poznámkovém bloku.

Editace záznamu

První řádek otevřeného souboru obsahuje slovo „LibraryScope“. Po tomto řádku postupujte až skoro na konec. Před závěrečnou sadou čísel je zřetelný text v uvozovkách. Tam naleznete název vašeho školního či pracovního OneDrivu. Slovo za pomlčkou můžete změnit podle vlastních představ. Pak už jen uložíte změny v poznámkovém bloku, uzavřete jej a restartujete počítač.

Další doporučení

Po restartu bude buď vše fungovat hned nebo se objeví chybová hláška s možností „Zkusit znovu“. Bez obav zde klikněte. Po chvíli se vše opraví a v průzkumníku uvidíte váš zkrácený název. Bohužel toto jméno se neobjeví na jiných místech. Takže například ve Wordu i v jiných programech budete stále ukládat a otevírat soubory ze složky s dlouhým názvem. Tento název zůstane zachován dokonce i tehdy, kdyby IT správce jméno vaší organizace či školy v rámci účtu Microsoftu změnil.

Tyto pokusy ale příliš nedoporučujeme. Jsou uživatelé, kterým se pak celý OneDrive odhlásil a přestal fungovat. Také ti, kteří se zkoušeli odpojit a znovu připojit se obvykle nachytali na to, že následovala sáhodlouhá synchronizace všech dat. Jediná osvědčená cesta, pokud na změně názvu trváte a můžete jej ovlivnit, spočívá v provedení změny a následné reinstalaci počítače a zcela nového přihlášení. Pak bude pochopitelně vše fungovat. Jinak se raději spokojte jen se změnou v průzkumníku. A hlavně možností ukládání mimo vlastní počítač využívejte, protože se tak vyhnete nechtěné ztrátě dat. Více o zálohování pak najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod