Snadný fígl, který mnohým usnadní práci s počítačem

 PC a Mobily 
14. března 2021 11:04 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Spuštění prohlížeče nemusí otevřít jen vyhledávač Depositphotos
Třebaže počítačová gramotnost roste obrovským tempem, stále jsou uživatelé, kteří v obsluze počítače tápou. A početná skupina je i těch, kdo si chtějí obsluhu usnadnit. Máme zajímavé řešení.

Dnes se nejen informace, ale i aplikace přesouvají na internet. A možná i vás obtěžuje, že musíte pokaždé otevírat prohlížeč a v něm buď zadávat adresu nebo klikat na záložku. Vše se dá ale vyřešit i jednodušeji.

Vytvořte si zástupce

Dobré řešení, které usnadní hodně práce, spočívá ve vytvoření zástupce internetového prohlížeče. Takových zástupců můžete mít na ploše kolik chcete. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na ikonu internetového prohlížeče a zvolit „Vytvořit zástupce“. Na ploše se vám udělá další ikona, skrze kterou můžete spustit internet. V tom by ale žádná velká pomoc nebyla. To, co budeme chtít, je přiřadit této ikoně i specifickou stránku v internetu, která bude otevřena hned po spuštění prohlížeče. Tím tedy obejdete nastavení, které při otevření prohlížeče zobrazí některý z oblíbených vyhledávačů.

Spuštění konkrétní stránky

Nyní si pravým tlačítkem klikněte na nově vytvořeného zástupce. Zvolte položku „Vlastnosti“. Zde nás v záložce „Zástupce“ zajímá řádek pojmenovaný „Cíl“. Zde je cesta ke spuštění daného prohlížeče. Důležitý údaj končí uvozovkami. Za uvozovky můžete umístit adresu konkrétní stránky uvozenou známým http://... Místo tří teček napíšete svůj odkaz. Případně ještě jednodušší metoda je v tom, když adresní řádek, který zobrazuje potřebnou stránku, prostě zkopírujete a pak vložíte na toto místo. Jestliže pak spustíte prohlížeč pomocí vašeho nově vytvořeného zástupce, zobrazí se rovnou vámi požadovaná stránka.

Upravte si jméno a ikonu

Posledním krokem k dokonalosti je úprava jména pod nově vytvořeným zástupcem. Bude dobře, pokud bude jméno vyjadřovat to, oč na dané stránce jde. Jestliže si takto vytvoříte zástupce pro spouštění vaší internetové banky, pak si můžete pod ikonu napsat název vašeho bankovního domu. Poněkud složitější bude situace s ikonou. Můžete sice využít některou předdefinovanou ikonu v systému, ale lepší bude si stáhnout příslušný obrázek, který i graficky doprovodí textovou informaci a vy budete na první pohled vědět, kde máte potřebného zástupce ke spuštění služby. V tomto případě se nemusíte obávat žádných podvržených obrázků, o kterých jsme psali zde. Ne vždy se ale dá ikona, která musí mít za názvem příponu .ico bez problémů stáhnout z internetu. Doporučujeme se proto poohlédnout po nějakých programech, které umí klasické obrázky konvertovat na ikony. Pokud si chcete pohrát, můžete zkusit i jednoduché převedení obrázku do formátu .bmp a následnou změnu přípony na .ico. Ale jde též o velikost obrázku. Raději si proto stáhněte nějaký vhodný program. Ikonu změníte na stejném místě, kde jste přidali adresu ke spuštění. Hledejte tlačítko „Změnit ikonu“. A tím je vše hotové.

K čemu je to dobré?

Vytvoříte si tak zástupce vypadající jako programy ke spuštění. Můžete si tak vedle již zmíněného internetbankingu udělat zástupce pro HBO GO, Netflix, Českou televizi, pro oblíbený server s informacemi, pro Facebook či Twitter. Záleží jen na tom, co vás zajímá. Pro člověka, který si s počítačem moc nerozumí to bude velkou pomocí, protože se dostane rovnou tam, kde chce být. Pro člověka znalého to bude usnadnění a ušetření několika kliknutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod