Po sociálních sítích se šíří řada falešných nebo upravených fotografií. Jak provést reverzní vyhledávání obrázků a ověřit pravost?

 PC a Mobily 
06. března 2021 10:28 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fotografie lze hledat online hned několika způsoby Depositphotos
Vzhledem k tomu, že se po sociálních sítích šíří řada falešných nebo upravených fotografií, je důležité naučit se ověřovat, které obrázky jsou skutečné a které falešné.

Google má možnost zpětného vyhledávání obrázků od roku 2011, ale není vždy snadné se v něm orientovat, zejména pokud k nástroji přistupujete ze svého telefonu. Naštěstí existuje několik dalších snadných metod, které můžete použít k dokončení zpětného vyhledávání obrázků od Bingu po ImgOps. Provedeme vás všemi, krok za krokem.

Metoda 1: Google přes počítač

Pokud používáte Google Chrome jako primární prohlížeč, nejjednodušší způsob, jak provést reverzní vyhledávání obrázků, je pomocí Obrázků Google. Stačí na obrázek kliknout pravým tlačítkem a zvolit funkci "vyhledat obrázek na Googlu“. Pokud používáte Firefox, můžete přidat "rozšíření", které vám poskytne stejné funkce.

Jinak můžete jít přímo na images.google.com. Tam kliknete na ikonu fotoaparátu. V nabídce, která se otevře, můžete buď nahrát obrázek z počítače, nebo vložit adresu URL obrázku, který chcete vyhledat a ověřit.

Metoda 2: Google přes mobil

Stejně jako na počítači i v mobilu je jednodušší, pokud již jako prohlížeč používáte Google Chrome. Stačí klepnout a podržet obrázek a kliknout na "vyhledat tento obrázek na Googlu“.

Pokud ale Chrome nepoužíváte, přejděte na images.google.com. Ikona fotoaparátu se nezobrazuje ve vyhledávacím poli, takže budete potřebovat jiný způsob hledání obrázku. Zde je řešení, pokud hledáte obrázek, který jste našli online. Přejděte na obrázek a klepněte a podržte. V nabídce, která se zobrazí, vyberte možnost "kopírovat".

Pak přejděte zpět na images.google.com a vložte, co jste zkopírovali, do vyhledávacího panelu. Zobrazí se adresa URL obrázku a na konci formátování. Smažte vše kromě základní adresy URL a proveďte vyhledávání. Ve výsledcích vyhledávání klikněte na "hledat podle obrázku“.

Alternativně má web reverse.photos jednoduché rozhraní pro nahrávání fotografií, které automaticky provede vaše hledání pomocí reverzního vyhledávání obrázků Google.

Metoda 3: vyhledávání přes Bing Images

Přejděte na stránku bing.com/images a kliknutím na ikonu fotoaparátu na vyhledávacím panelu nahrajte obrázek (poté, co udělíte Microsoftu svůj souhlas).

Metoda 4: vyhledávání přes ImgOps

ImgOps je nástroj pro reverzní vyhledávání obrázků  a téměř cokoliv dalšího, co s fotografií chcete dělat. Na počítači nebo mobilu přejděte na imgops.com a vložte adresu URL nebo nahrajte obrázek. Po odeslání se dostanete na stránku, která nabízí vyhledávání obrázků Google a Bing a další specializované nástroje. Navíc máte možnost  měnit velikost, upravovat, zkoumat metadata a další. Dále čtěte: Aplikace WhatsApp zaznamenala velký odliv uživatelů. O klienty se teď snaží bojovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008