Nejkrásnější bojový dron světa bude létat nadzvukově

 Letectví 
04. března 2021 12:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Designový dron je celý z uhlíkových vláken Kelley Aerospace
Singapurská letecká společnost oficiálně rozjela koncept nadzvukových bezpilotních bojových dronů (UCAV) a má velké úspěchy. Nejen, že jde o opravdu krásný dron, ale jde především o nadzvukovou zbraň.

Bojový dron známý jako Arrow byl navržen a bude vyráběn přímo v Singapuru. Drony za sebou mají řadu zkušebních letů, protože celý projekt běží už řadu let.

Multifunkční dron toho hodně umí

Firma uvádí, že bojové letadlo s posádkou může ovládat hned několik UCAV Arrow dronů, které navíc mohou létat s různou výbavou i municí v závislosti na potřebách mise. Drony ovšem mohou létat i autonomně, nebo mohou být dálkově ovládány ze stíhaček nebo pozemního stanoviště.

Kromě misí vzduch-vzduch a vzduch-země může být Arrow nasazen také pro zpravodajské, sledovací a průzkumné úkoly. "Arrow je navržen tak, aby doplňoval letadla s posádkou a byl multiplikátorem síly na vzdušném bojišti," uvádí výrobce. S maximální vzletovou hmotností 16 800 kg je Arrow schopen letět více než 4 810 km rychlostí až 2,1 Mach.

Dokonalý design a výdrž

Výrobce považuje relativně nízkou pořizovací cenu dronu za jednu z jeho výhod. Jeden dron Arrow bude na trhu k mání za 9 až 16 milionů dolarů, což v porovnání cen vojenské techniky obecně není opravdu moc a armádám to umožňuje pořídit hned celou flotilu těchto nadzvukových dronů k provádění vysoce rizikových misí, protože dron se nemusí nutně vrátit zpět na zem.

Kromě bojových výhod je ale dron Arrow opravdu velmi krásný. Jeho design je doslova unikátní a dron je celý vyroben z uhlíkových vláken. "Je navržen pro zmenšený radarový průřez a infračervený podpis." Samotný design a trup z uhlíkových vláken propůjčují dronu vynikající pevnost a tuhost,“ dodává výrobce. Dále čtěte: Hackeři odhalili tajné detaily o tomto vojenském špionážním letadle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod