Chytrá auta už umí prakticky všechno. Atomobilka teď ale přichází s naprosto převratným vozidlem

 Auto-Moto 
22. února 2021 08:00 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Vozidlo s nohama bude jednou skutečností Hyundai
Auta nás dnes varují před možnými kolizemi, zaparkují na úzkých místech, brzdí místo nás nebo hlídají, abychom nevjeli do jiného jízdního pruhu. Takže se zdálo, že chytrá auta už umí prakticky všechno. Teď je tu ale vozidlo, které toho umí ještě mnohem víc.

Podle přední korejské automobilky to chce nejen čtyři kola, ale také čtyři nohy. Automobilka už ukázala prototyp vozidla, které se může nejen plynule pohybovat po členitém terénu, ale může také chodit přes překážky.

Auto nebo robot?

Těžko říct. Prototyp Tiger je každopádně vybaven výsuvnými, všesměrovými konstrukcemi kol, které se mohou roztáhnout do tvaru nohou, které jim umožňují obejít překážky, jako jsou stěny, velké kameny a další neprůchodný terén. Jak uvedla samotná automobilka, zkrátka toto vozidlo se během chvilky může změnit z vozu s pohonem všech kol na chodící auto se čtyřma nohama.

Pravdou je, že na technologickém veletrhu CES 2019 byla představena dřívější verze Tigeru. Pod jménem Elevate automobilka předvedla větší prototyp určený pro přepravu cestujících. Tiger - Transforming Intelligent Ground Excursion Robot je mnohem menší, má zhruba velikost kufru a není určen k přepravě lidí.

Tiger má v sobě prostor vhodný k přepravě různého vybavení do míst, která představují bezpečnostní riziko. Vozidlo se v normálním režimu pohybuje jako auto s pohonem všech kol. Ale ve skalnatém terénu se struktury kol mění na velké končetiny. Zajištění kol a vícekloubová noha, podporovaná 28 senzory pohybu, mohou manévrovat kolem jakékoliv překážky. A to z tohoto prototypu dělá ideální vozidlo pro meziplanetární mise.

Budoucnost dopravy vskutku futuristická

Automobilka ve svých futuristických prototypech vidí možnosti pro budoucí podobu dopravy. Nicméně aktuálně je Tiger jen a pouze koncepčním vozidlem.

V bezprostřední budoucnosti se tak automobilka bude věnovat především řešení různých technických nedokonalostí, ale s těmito prototypy to myslí vážně, takže testování prvních verzí už má v plánu v rozmezí let 2023 až 2024. Jak sami Korejci tvrdí, plán je, udělat z futuristického prototypu konečný produkt. Dále čtěte: Nejvýkonnější Peugeot všech dob přichází na český trh.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod