Díky dvěma změnám by letadla mohla ušetřit každý rok miliony kilogramů paliva

 Letectví 
13. února 2021 08:09 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Využívání větru za letu vede ke značné úspoře paliva Pixabay
Vědci tvrdí, že i nepatrné změny na trasách letadel mohou každý rok ušetřit miliony kilogramů paliva a při tomto procesu spotřebovat až o 16 procent méně paliva. Tajemství spočívá v přesměrování jednotlivých letů do větrného proudu. Toho lze dosáhnout pomocí technologie, která již existuje.

Vědci z Velké Británie analyzovali 35 000 letů mezi Londýnem a New Yorkem a sestavili počítačový model, který odhadl celkovou úsporu paliva na základě malých změn leteckých tras. Pokud by se k tomuto novému principu připojily všechny letecké společnosti, nebylo by těžké provést změny a poté pomocí satelitního a radarového sledování udržet všechny lety v bezpečí na jejich mírně změněných trasách.

Jak by fungovaly změny trasy letu?

Myšlenka využívání větru je stará a lety pravidelně vytvářejí nové rekordy v rychlosti, když létají s podporou silného větru. Díky novým výpočtům by piloti brzy mohli mít po ruce správné nástroje pro bezpečný přesun z předepsané trasy do vhodnější větrné. "Po desetiletích omezeného situačního povědomí o letadlech letajících ve středním severním Atlantiku bude brzy k dispozici úplné satelitní pokrytí," tvrdí vědci.

Vědci zpracovali skutečná data letů za 12 měsíců a zjistili, že využití větrných podmínek  by mohlo zkrátit letový čas, a tedy spotřebu paliva v průměru o 1,7 procenta jedním směrem a 2,5 procenta opačným směrem. Maximum bylo 7,8 procenta ušetřeného paliva v jednom směru a 16,4 procenta v druhém směru.

Zatímco satelitní pokrytí představuje určitý druh zavedené technologie, je mnohem méně zapojena do provádění těchto efektivních změn. Družice dnes ovlivňují létání pasivně. Piloti již mají a používají satelitní data a pro lepší výběr by pouze používali robustnější satelitní infrastrukturu. "S letadly schopnými nepřetržitě vysílat a přijímat přesné informace je nyní možné uvažovat o implementaci optimalizovaných palivových tras,“ vysvětlují vědci.

Klíčem je satelitní síť

Zatímco jiné myšlenky na snižování emisí se spoléhají na provádění techologických změn na samotných letadlech nebo dokonce motorech, tento jednoduchý nápad je praktický a také levný.

Vše by umožnil systém satelitů, který již funguje na nízké oběžné dráze a je schopen figurovat přesnější síť po celé ploše letových cest. Právě tento úplný přehled o jiných letadlech umožní pilotům bezpečně se pohybovat do a z větru. A každodenní let se správnými poryvy větru by mohl pomoci letadlům zůstat v blízké budoucnosti v uhlíkově neutrálnějším prostředí. Dále čtěte: Nová americká helikoptéra bude nejrychlejší ze všech.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?