Dánsko buduje umělý ostrov jako centrum čisté energie

 Technologie 
08. února 2021 12:54 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Umělý ostrov bude v provozu už za 12 let Danish Ministry of Climate, Energy, and Utilities
Dánsko schválilo plán na vybudování umělého ostrova vzdáleného 80 kilometrů od pobřeží v Severním moři, který bude fungovat jako centrum čisté energie, jež bude vyrábět a skladovat větrnou energii.

Ostrov, který má velikost 18 fotbalových hřišť, bude propojen s dánskými pobřežními větrnými turbínami, které budou dodávat energii 3 milionům domácností a také budou vyrábět zelený vodík pro použití v lodní dopravě, letectví a průmyslu.

Umělý energetický ostrov nebude jediný

Projekt v hodnotě 34 miliard dolarů bude mít počáteční kapacitu 3 GW, ale až bude zcela dokončen, jeho kapacita naroste na 10 GW. V provozu by ostrov měl být v roce 2033. Zařízení bude vybaveno vysokými mořskými stěnami ze tří stran a dokem pro servisní plavidla. Dánsko navíc už probírá plány na vybudování dalšího umělého ostrova čisté energie v Baltském moři.

"Je to opravdu skvělý okamžik pro Dánsko a pro globální ekologický přechod," uvedl dánský ministr energetiky Dan Jorgensen. "Ostrov významně přispěje k realizaci obrovského potenciálu evropské větrné energie na moři,“ uvedl.

Konec ropy

Schválení výstavby umělého ostrova přichází jen několik měsíců poté, co Dánsko oznámilo, že zastaví své hledání ropy a zemního plynu v Severním moři. A je součástí právně závazného cíle země snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 70 procent.

Dánsko navíc nehodlá pouze nehledat nové zdroje ropy a plynu, ale dokonce ukončí těžbu ropy nejpozději v roce 2050. Přitom tato severská země v současné době provozuje celkem 55 plošin na těžbu plynu a ropy.

Se svými energetickými ostrovy má Dánsko naopak velké plány. I když ostrov v Severním moři bude nejdražší stavbou, jakou kdy tato země realizovala, hodlá stavět další a v budoucnu plánuje dokonce energií z ostrovů zásobovat i okolní země.

V Dánsku by se tak mohly inspirovat další evropské přímořské státy, které by nekonečné mořské energie mohly využít podobným způsobem. Dále čtěte: Největší obnovitelný zdroj energie na světě bude mít rozlohu Singapuru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?