Americké námořnictvo chce mít ve výzbroji bezpilotní čluny se sebevražednými drony

 Vojenství 
04. února 2021 10:54 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Autonomní technologie mění válečnou taktiku Metal Shark
Americká námořní pěchota směřuje k poskytování palebné podpory během obojživelných přistání. Tu mají zajistit bezpilotní čluny se sebevražednými drony.

Jak bylo oznámeno, ve výstavbě je nový typ bezpilotního hladinového plavidla, které mariňáci plánují vybavit překvapivou municí. Takový člun by fungoval jako mobilní platforma pro palebnou podporu a pálil by pomocí dronů vybavených výbušninami. Mariňáci se tak rekonfigurují pro válku s Čínou a již určili budoucí bojiště, kterým má být Jihočínské moře.

Výsadek na ostrovy

Středem amerického zájmu jsou uměle vybudované ostrovy. Většina z těchto ostrovů, vybudovaných z atolů a vyztužených betonem, jsou na první pohled jen malé ostrůvky. Například Fiery Cross Reef má pouze 677 akrů.

Mnohé z těchto ostrovů byly původně postaveny pod záminkou vědeckých výzkumných stanic a jsou vybaveny pozemními radary, protilodními střelami, dělostřelectvem a vojenskými letišti, ze kterých mohou startovat stíhačky.

Mariňáci se chystají v případě nutnosti zaútočit na tyto ostrovy, ale nemohou použít konvenční metody. Jejich tanky M1A1 jsou prostě příliš těžké a těžkopádné na to, aby přistály na těchto malých ostrovech. Ty jsou navíc tak malé, že nelze ani efektivně použít houfnice.

Obojživelné síly, které by na tyto ostrovy útočily, tak budou potřebovat nějakou novou formu, aby byly zničeny bunkry, pevná stanoviště a další obrana. Nepřátelská protivzdušná obrana navíc brání i přímé letecké podpoře.

Autonomní loď s kamikaze drony

Malé lodě, které by zcela autonomně mohly připlout až k ostrovům a následně vypustit létající sebevražedné drony, jsou tak inovativním řešením.

Lodě se mohou tiše přibližit k vybranému ostrovu ze všech směrů a pomocí infračervených kamer nasměrovat drony na cíl. Vypouštět totiž mohou také průzkumné drony, které by skenovaly ostrov a poskytly velitelství přehled o cílech i případném bojišti. Sebevražedné drony by tak postupně ničily jeden cíl za druhým, dokud by mariňáci neměli bezpečný prostor vylodit se na ostrov a získat nad ním nadvládu.

Stejný princip mohou malé lodě s kamikaze drony uplatnit i proti nepřátelským lodím. Tato nová vojenská technologie tak změní nejen způsob útoku, ale i obrany a využitelná je i pro průzkumné mise. Dále čtěte: Americká střela letící rychlostí Mach 5 zasáhne cíl ve vzdálenosti 1 600 kilometrů za 20 minut.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47