Bombardér B-21 bude nejlepším letadlem všech dob

 Letectví 
26. ledna 2021 08:26 / Mirka Malá
  11
📷
3 fotografie v galerii
Nový bombardér bude vrcholem současných technologií U.S. Air Force
První dva bombardéry B-21 Raider jsou v současné době už ve výrobě. První nový bombardér amerického letectva po více než 30 letech nahradí většinu těžkých bombardérů, jen s výjimkou nesmrtelného B-52H Stratofortress. První ostrý let se ale uskuteční až v polovině příštího roku.

První let B-21 byl původně naplánován na prosinec 2021, ale představitelé letectva loni na podzim varovali, že datum pravděpodobně neklapne. Vše se tedy posouvá a do služby B-21 vstoupí nejspíš v letech 2026 nebo 2027.

Nový stroj po 30 letech

B-21 bude první nový bombardér amerického letectva od 80. let. Bombardér B-1B Lancer vstoupil do služby v roce 1986 a bombardér B-2 Spirit následoval v roce 1997. Konec studené války snížil jejich počet na pouhých 20 kusů, nicméně flotila bombardérů B-1, B-2 a B-52 se v posledních 30 letech ukázala jako užitečná, protože posílila konvenční mise v Afghánistánu, Iráku či Sýrii.

Nicméně bombardéry B-1 a B-2 se blíží ke konci své provozní životnosti. Užitečnost bombardérů v amerických silách je ale znovu ve hře díky rostoucímu napětí s jadernými mocnostmi, jako je Rusko a Čína, a tak se letectvo rozhodlo investovat do B-21.

Jediné, co zůstává, je legenda B-52H Stratofortress, kterou letectvo začalo vyrábět už v roce 1961. 76 kusů B-52H, které jsou stále v aktivní službě, jsou nejstaršími bombardéry v inventáři letectva. B-52 kombinuje dlouhý dolet, obrovskou nosnost a spolehlivost a letectvo tento stroj zkrátka nedokáže opustit a raději ho modernizuje.

Nejlepší bombardér světa

B-21 bude jak konvenční, tak jaderný bombardér. V konvenční roli bude pravděpodobně nést raketu JDAM (Joint Directed Attack Munitions) řízenou GPS a JASSM (Joint Air to Surface Standoff Missile). Pro jaderné mise bude bombardér pravděpodobně nést jaderné gravitační bomby B83 a B61-12. Další možná užitečná zatížení zahrnují námořní miny, zbraně vzduch-vzduch, drony a hypersonické zbraně.

B-21 bude létající křídlo. Prolínání trupu a křídla v kombinaci s nedostatkem vodorovných a svislých stabilizátorů vzadu je obecně považováno za nejlepší možný tvar pro neviditelnost na radarech. Bombardér bude pravděpodobně mít schopnost odrážet radarové vlny z velkého počtu úhlů.

Letadlo je také pravděpodobně optimalizováno pro let ve střední a vysoké nadmořské výšce. Svými schopnostmi aspiruje na titul nejlepšího stroje světa. A americká armáda jich plánuje mít rovnou stovku. Dále čtěte: Inženýři právě našli způsob, jak přeměnit CO2 na letecké palivo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum