Až zemřete, Microsoft vás vzkřísí jako chatbota. Online budete žít dál

 PC a Mobily 
18. ledna 2021 14:33 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Budou na nás naši blízcí jednou po smrti mluvit z tabletu? Depositphotos
Microsoft si na konci loňského roku podal zajímavý patent. Díky nové technologii se z vás po vaší smrti stane chatbot, což velmi zjednodušeně znamená, že online budete žít dál.

Nikdo neví, kam jdeme, když zemřeme. Microsoft už to ale vlastně ví. Minulý měsíc americký úřad pro patenty a ochranné známky udělil společnosti Microsoft patent, který nastiňuje proces vytvoření konverzačního chatbota konkrétní osoby s využitím jejích sociálních údajů. Patent ve své děsivosti říká, že chatbot bude inspirován zesnulými přáteli nebo členy rodiny, se kterými byste tak i nadále mohli komunikovat.

Rozhovory s umělou inteligencí (AI)

Podle nového patentu společnosti Microsoft lze obrázky, hlasová data, příspěvky na sociálních médiích či elektronické zprávy použít k vytvoření osobnosti konkrétní osoby. Odtamtud mohou inženýři pomocí indexu trénovat chatbota, aby konverzoval jako tato osoba, která je již po smrti.

A co je ještě hrůzostrašnější? Fakt, že aplikace může také vytvořit podobu mrtvého ve 2D nebo 3D modelu a využít jeho hlas pro rozhovory s jeho rodinou či přáteli.

Kde je etika?

Tento patent otevírá hned tucty otázek v oblasti práv na soukromí. Jinými slovy, do podle Faheema Hussaina, odborného asistenta na School of Future of Innovation in Society na Arizonské státní univerzitě "otevírá Pandořinu skříňku etických důsledků."

Skutečností totiž je, že díky souhlasu s užíváním různých platforem a aplikací už vlastně všichni v současnosti s něčím takovým dáváme souhlas. To znamená, že kdokoliv má přístup k vašim datům, jako jsou textové zprávy, fotografie, videa a zvukové nahrávky, může po vaší smrti vytvořit vašeho virtuálního avatara, i kdybyste s takovou věcí nikdy v životě nesouhlasili. Vděčit za tuto skutečnost můžeme nedostatečné regulaci ve většině zemí světa.

Patenty ale vždy neznamejí, že se z nich záhy stane skutečný produkt. V mnoha případech společnosti sledují patenty zcela odlišné strategie, tedy například ochranu před konkurencí, nebo aby v lepším případě zabránila uvedení podobného produktu na trh jinou firmou.

Podání patentu Microsoftem tedy neznamená, že se firma bude v budoucnu zabývat prodejem AI aplikací s podobou našich blízkých zesnulých. Což by byla ta dobrá zpráva. Anebo naopak na tuto příšernost bude mít monopol a službu může sama rozjet nebo patent prodat jiné firmě, která tento neetický obchod bude chtít provozovat. Dále čtěte: Apple navrhuje nový systém bezdrátového nabíjení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum