Jak správně brzdit na náledí, abyste se vyhnuli smyku

 Auto-Moto 
13. ledna 2021 16:10 / Mirka Malá
  7
📷
3 fotografie v galerii
Jízda na náledí je nebezpečná Depositphotos
V Česku aktuálně panuje opravdu pořádné zimní počasí a mnoha místech se tvoří ledovka. Jízda na zmrzlé vozovce je nebezpečná a ne každý řidič ji ovládá.

Jízda na náledí má totiž svoje specifika a jde úplně o něco jiného, než třeba při jízdě na sněhu. Vše řídí přilnavost, kterou udává tření mezi pneumatikou a zamrzlou vozovkou.

Kde se tvoří náledí

Bohužel náledí se často na vozovkách tvoří i tam, kde byste ho nečekali. Obecně ale platí, že náledí vzniká ve chvíli, kdy jsou teploty vzduchu příliš nízké, jako například v těchto dnech, a silnice jsou mokré, třeba od rozježděného sněhu. Náledí se rovněž objevuje na silnicích poblíž řek a potoků, takže ho čekejte především na mostech, ale rovněž dávejte pozor v úsecích, kde je celodenní stín, což platí především pro úseky, které vedou lesem.

Jak předejít smyku na náledí

Pokud na náledí dostanete smyk, obvykle se svým vozem skončíte mimo vozovku. Jak velký smyk bude a jak drastické budou následky, to záleží především na vaší rychlosti. To znamená, že čím pomaleji přes náledí pojedete, tím lépe se se smykem vyrovnáte, pokud se do takové situace vaše auto dostane.

Abyste mohli rychlost jízdy přizpůsobit stavu vozovky, tedy náledí, nekochejte se, netelefonujte ani neposílejte SMS zprávy a místo toho sleduje stav vozovky, abyste mohli na výskyt náledí včas zareagovat. Jistě to zní jako klišé, ale je to tak.

Základem všeho je samozřejmě zimní výbava vašeho vozu, tedy především zimní pneumatiky. Ty k zimní vozovce přiléhají lépe, i tak je ale lepší jet tak pomalu, abyste museli na náledí brzdit co nejméně. Pokud si přibrzdit potřebujete, rozhodně nedupejte agresivně na brzdu, ale jen mírně přibrzděte, třeba několikrát za sebou.

Pokud je situace akutní a na brzdu potřebujete doopravdy dupnout, sešlápněte zároveň spojku a držte ji sešlápnutou. Auto se snažte pomocí volantu držet stále rovně. Pokud se dostanete do smyku, pusťte brzdu, ale spojku mějte stále sešlápnutou. Volantem rozhodně netočte divoce, jen jím lehce vyrovnávejte jízdu. Mělo by se vám to podařit a po chvíli dostat auto znovu do stabilizované pozice.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že při jízdě na náledí je skutečně žádoucí dodržovat dostatečné odstupy od vozidel před vámi. I když se vám podaří smyk zvládnout, pokud budete příliš blízko, stejně do auta před vámi narazíte. Dále čtěte: Jak dlouho zahřívat auto při mrazivých teplotách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum