Pořiďte si fotografie ze satelitu, který dělá nejostřejší fotky na světě. Mohou jej využít i běžní lidé

 Technologie 
02. ledna 2021 11:01 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Díky přelomové technologii satelit vyfotí cokoliv Capella Space
Satelit nesoucí kameru, která je tak výkonná, že dokáže zachytit obraz prakticky jakéhokoli objektu na Zemi s křišťálově čistým rozlišením, nyní nabízí dokonce své služby i veřejnosti.

Družice Capella-2 využívá technologii radaru se syntetickou aperturou (SAR) k získávání vysoce ostrých fotografií pro použití ve vojenských, environmentálních, energetických a dalších oblastech.

Fotky ze satelitu můžete mít i vy

Překvapivou zprávou ale je, že i běžní lidé mohou využít tohoto skvěle vybaveného satelitu. Po on-line registraci si můžete nechat pořídit fotografii jakéhokoli místa na planetě (za předpokladu, že nejde o citlivé objekty a prostory).

Díky průlomové technologii je Capella schopna identifikovat objekty tak malé, že se dají srovnat s fotografií o rozměru 50 cm x 50 cm. A to satelit činí zcela výjimečným, protože v oblasti fotografování SAR nemá skoro žádnou konkurenci.

Capella se liší od všech konkurencí využívajících SAR a pravidelné optické fotografické zpracování i tím, že snímky lze pořizovat ve dne i v noci bez ohledu na povětrnostní podmínky.

"Ukazuje se, že polovina světa se nachází ve tmě a na druhé polovině bývá často zataženo,“ řekl generální ředitel společnost Payam Banazadeh. "Když zkombinujete tyto dva faktory, asi 75 procent Země v kteroukoli danou chvíli bude pod zataženou oblohou, v noční fázi nebo to bude obojí dohromady.“

Capella 3 tak umožňuje sledovat naši planetu za každého počasí a za všech světelných podmínek, a to spolehlivě a transparentně.

K vývoji přelomové technologie pomohla tragédie

Zajímavé je, že Banazadeh byl při vývoji této technologie motivován tragédií. Řekl, že byl frustrován pomalým úsilím vypátrat vrak malajského letadla, které záhadně zmizelo v roce 2014.

"Vlády po celém světě vyslaly lodě a plavidla, aby toto letadlo hledaly. Vzpomínám si, jak jsem sledoval televizi a pomyslel jsem si, že jsme jako lidstvo neuspěli, když zmizelo tak velké letadlo a my nemáme tušení, kde zmizelo a co se stalo,'“ řekl Banazadeh.

Řekl si, že je potřeba zlepšit sledování a lépe porozumět planetě, na které žijeme. Jeden satelit je tedy nyní už na oběžné dráze, ale společnost plánuje v blízké budoucnosti vypustit další dva na palubě SpaceX. Vládní smlouvy, včetně smlouvy s americkým námořnictvem, brzy přinesou do flotily jeho družic několik dalších satelitů. Dále čtěte: Největší obnovitelný zdroj energie na světě bude mít rozlohu Singapuru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008