Na Měsíci a Marsu budou fungovat mobily i Wi-Fi

 PC a Mobily 
25. prosince 2020 15:09 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Na vzdálených planetách bude fungovat Wi-Fi i mobilní sítě Depositphotos
Myslíte si, že mít dobré mobilní služby na Zemi, je obtížné? Zkuste to udělat na Měsíci nebo Marsu. Tým vědců z Univerzity Simona Frasera tvrdě pracuje na tom, aby se komunikační systémy LTE / 4G a Wi-Fi na Měsíci staly realitou do roku 2022.

Skupina národů, včetně USA a Kanady, v současné době pracuje na návratu lidí na povrch Měsíce do roku 2024 pod záštitou programu Artemis. V říjnu NASA vybrala laboratoře Nokia Bell Labs k vybudování mobilní testovací sítě LTE na Měsíci s cílem ověřit technologii pro budování komunikační infrastruktury pro podporu mise a pro přípravu budoucích lidských misí na Mars.

Vesmírná technologie se už testuje

Týmy vědců v USA i Kanadě nyní testují standardy interoperability, která má zajistit, že se budoucí mobilní a Wi-Fi sítě ve vesmíru budou moci připojit k jakémukoli zařízení. "Zní to jako vzdálené věci, budování sítí na Měsíci, Marsu a ještě dále v naší sluneční soustavě,“ říká jeden z vědců Stephen Braham. "Ale ve skutečnosti už nyní testujeme technologii Nokia zde v Harbor Center."

"ExWC je to, co nám umožní vybudovat žebříček technologických standardů potřebných k tomu, aby se mobilní sítě dostaly ze Země do sluneční soustavy. Než vesmírné agentury na tyto technologie kývnou, musíme dokázat, že můžeme fungovat s více dodavateli i různými vesmírnými agenturami, například tedy mezi NASA a CSA," uvedl Braham.

Komunikační technologie budou mít astronauté i ve skafandrech

Braham byl jedním z prvních zastánců bezdrátových technologií, které jsou dnes známé jako sítě Wi-Fi, LTE a 5G.

"Tyto technologie budou fungovat ve vesmíru přesně stejným způsobem, jakým je nyní používáme na Zemi. Jsme velmi rádi, že budoucí mise budou využívat tyto sítě na povrchu jiných světů v naší sluneční soustavě," dodává Braham.

Nejde jen o to, aby astronauté měli funkční mobily a tablety, ať už na Měsíci, nebo později na Marsu někde na základnách. Tato komunikační zařízení musejí vědci dokázat zabudovat i do jejich skafandrů, aby astronauté mohli odesílat data či komunikovat přímo z terénu. Je ale jasné, že pro současné technologie to nebude žádný velký problém. Dále čtěte: Futuristická audio technologie přenese hudbu přímo do vaší hlavy. Bez sluchátek a kabelů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod